menu

Hoe werkt het?

menu

Is een beugel nodig?

Als u denkt dat u of uw kind orthodontische hulp zou kunnen gebruiken, is het verstandig om dit met uw tandarts te bespreken.
Vaak is het uw tandarts die zelf met het advies voor een beugel-behandeling komt, bij de regelmatige controle van het gebit. Uw tandarts kan u verwijzen naar de orthodontist voor een orthodontisch advies, of een orthodontische behandeling.
Op zich is een verwijsbrief niet nodig. U bent vrij om op eigen initiatief een afspraak te maken. Het is wel zo elegant om dit wel met uw tandarts te overleggen.

Lees meer

Corona-protocol

Hier kunt u ons actuele Corona-protocol lezen:

● Wij behandelen alleen gezonde mensen, geen patiënten met een Corona verdenking. Symptomen kunnen zijn: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging of koorts. Patiënten mogen de voorafgaande 2 weken niet blootgesteld zijn aan iemand in de directe omgeving met verkoudheidsklachten, hoesten, verhoging = 38°C of hoger, en ze mogen zelf ook geen verhoging hebben. In al die gevallen vragen wij u om de afspraak af te zeggen.

Lees meer

Intake consult

U kunt bij ons gemakkelijk een eerste consult afspreken. Er is geen wachtlijst en u hebt geen verwijsbrief nodig.
Een verzoek tot een eerste consult kunt u digitaal bij ons indienen via deze link: https://orthodontiepraktijk.nl/praktijk/aanmelden-nieuwe-patient/

Lees meer

Foto's, röntgenfoto's, gebitsafdruk, gebits-scan

Als u besluit tot een orthodontische behandeling, is nader onderzoek nodig om te komen tot een afgewogen en verantwoord behandelplan.
Dit onderzoek noemen wij 'documenteren'.
We leggen daarmee ook vast wat de startpositie is van het gebit, voor de behandeling.
Bij het documenteren wordt het gebit van alle kanten gefotografeerd.
Om dieper te kijken worden röntgenfoto's gemaakt van het gebit en van het hoofd van de zijkant gezien (schedel-profiel-foto).
Hiermee is het wisselproces te bes...

Lees meer

Behandelplan

Aan de hand van de behandelwens, de gebitsmodellen, de röntgenfoto's, de lichtfoto's en de gegevens van het eerste consult bepaalt de orthodontist samen met u wat in uw specifieke geval de beste aanpak is.
Als er alternatieven zijn, komen die ook aan bod.
De timing van de behandeling wordt uitgelegd. U krijgt een kostenbegroting op papier met daarop een schatting van de te verwachten kosten gedurende de behandeling.

Soms is de situatie zo complex dat er om tot ...

Lees meer

Start behandeling

De behandeling wordt liefst op het optimale moment gestart.
Wanneer dat in een individueel geval precies is hangt af van de stand van het gebit en van de beugel waarmee begonnen wordt en ook van de wisseling (te zien op de röntgenfoto) en de groei.

Lees meer

Controles

De meeste controles vinden plaats om de 5, 6 of 7 weken. Maar bij sommige beugels kan het ook om de 3 maanden zijn. 
Bij de controles wordt beoordeeld hoe de behandeling gaat, of er voldoende voortgang is en of er ook iets veranderd moet worden.
De noodzakelijke veranderingen worden uitgevoerd.
Aangezien de meeste van onze patiëntjes nog op school zitten, is het niet mogelijk om afspraken buiten schooltijd te plannen.

Lees meer

Medewerking en poetsen

Medewerking, orthodontie is teamwork

Een goede medewerking is van groot belang. Een orthodontische behandeling kan niet van één kant komen maar is teamwork. Degene die behandeld wordt, moet het eigenlijke werk doen.
De orthodontist is de kapitein die aanwijzingen geeft welke kant het schip op moet varen.

Lees meer

De beugel mag eruit

Eindelijk, de beugel mag eruit. Dit is het moment waar vaak al tijden naar toe wordt geleefd.
De spalken zijn inmiddels geplaatst. We laten dan kortdurend de beugel nog zitten in combinatie met de spalken, omdat de eerste weken het risico op los raken van de spalken het hoogst is en dan is het heel verstandig als de tanden nog in de rechte stand gesteund worden door de beugel.

Lees meer

Nazorg

Na-controles
Tegen het einde van de behandeling plaatsen wij in de regel spalkjes achter de voortanden in boven- en onderkaak. Meestal achter de vier bovenste tanden en de zes onderste tanden plus hoektanden.
Vaak is het ook verstandig om dan 's nachts ook een losse beugel erbij te dragen, bijvoorbeeld als de bovenkaak tijdens de behandeling in de breedte is 'opgerekt', of als de beet bij aanvang van de behandeling heel diep was (ondertanden helemaal niet meer zichtbaar, diep achter de boventanden).
Deze spalk...

Lees meer

Klachtendienst

EHBO - Eerste Hulp Bij Orthodontie
Het kan gebeuren dat er iets los of kapot gaat aan je beugel.
Tijdens onze openingstijden kunt  u ons bellen (058-2887555) om te vragen en te overleggen wat er moet gebeuren.
U kunt ook ons ook mailen: receptie@orthodontiepraktijk.nl
Als u vragen heeft en het niet lukt om ons te bereiken omdat het avond, weekend of vakantie is, kunt u hieronder lezen hoe u zou kunnen handelen bij een aantal verschillende beugels.

Lees meer

Samenwerking met andere specialisten

Wij werken al tientallen jaren intensief samen met andere specialisten in onze regio, zoals de kaakchirurgen, de tandartsen van het Centrum Bijzondere Tandheelkunde in het MCL, de parodontologen, de endodontologen, de specialisten van Schisisteam Noord en de Afdeling Orthodontie van het UMCG.
Er is een schisis-spreekuur, een osteotomie-spreekuur, een oligodontie-spreekuur en er is een autotransplantatie-overleg.

Soms is de situatie zo complex dat er, om tot een ged...

Lees meer

Schisisteam

Al ruim 40 jaar wordt de behandeling van kinderen met een schisis van lip, kaak en/of gehemelte in Fryslân en Groningen in teamverband georganiseerd. Op deze manier kunnen de werkzaamheden van de verschillende specialisten op elkaar worden afgestemd, waardoor een optimaal resultaat kan worden bereikt, topklinische zorg.

Lees meer

Kaak-operatie nodig?

Als de verhouding tussen boven- en onderkaak niet goed is en dit niet meer met groei te corrigeren valt, zoals bij volwassenen, is alleen een orthodontische behandeling niet voldoende om dit te verbeteren. Dit speelt vooral bij volwassenen met een grote overbeet of bij mensen met een grotere onderkaak dan hun bovenkaak ('centenbakje').
Dan biedt onze samenwerking met de kaakchirurgen vaak een oplossing. Orthodontist Daniël van der Meulen werkt op dit gebied al sinds 1990 intensief samen met kaakchirurgen van het Med...

Lees meer

Oligodontie-spreekuur

Het proces van de gebitsontwikkeling is een klein wondertje. Dat gaat niet altijd helemaal feilloos. Vaak ontbreekt er een blijvend gebitselement, een tand of kies. Bijna nooit een hoektand.
Om dit te controleren worden er röntgenfoto's gemaakt. Daarmee kun je dwars door de kaken heenkijken en kun je zien of het gebit compleet is.

Soms ontbreken er een heel aantal elementen, dat noemen we oligodontie.

Lees meer

Autotransplantatie-team

Als je, bijvoorbeeld door een ongeluk, voortanden kwijtraakt, is dat een dramatische ervaring. Vaak wordt er nog alles aan gedaan om de beschadigde voortanden te behouden, maar dat lukt niet altijd.
Ook als de prognose van een gerestaureerde voortand slecht is, komt de vraag naar boven naar een alternatief.
Het kan dan een mooie behandel-optie zijn om op die plek een eigen kiesje te laten zetten, getransplanteerd van achter uit je mond door een kaakchirurg. Dat kiesje wordt vlot daarna door een kundige tandarts o...

Lees meer

Veel gestelde vragen (FAQ)

Op welke leeftijd kun het het beste met een beugel beginnen?
Als het leuk is om een beugel te dragen en als er nog flink wat groei en gebitsontwikkeing voor de boeg is. Dat is meestal in groep 8 van de basisschool.
Jonger starten heeft meestal niet veel zin.

In een klein aantal gevallen is het beter om jonger te starten. Die worden hieronder opgesomd:

Lees meer