menu
Hoe werkt het?
menu

Is een beugel nodig?

Als u denkt dat uw kind orthodontische hulp zou kunnen gebruiken, is het verstandig om dit met uw tandarts te bespreken. Vaak is het uw tandarts die zelf met het advies voor een beugel-behandeling komt, bij de regelmatige controle van het gebit.
Uw tandarts kan u verwijzen naar de orthodontist voor een orthodontisch advies, of een orthodontische behandeling.

Lees meer

Start behandeling

De behandeling wordt gestart, liefst op het optimale moment.
Wanneer dat precies is hangt af van de stand van het gebit en van de beugel waarmee begonnen wordt en ook van de wisseling en de groei. Soms moeten we wachten tot er een aanvullende verzekering geregeld is.

Lees meer

Intake consult

U kunt bij ons gemakkelijk een eerste consult afspreken. Er is geen wachtlijst.
Als u niet telefonisch een intake consult hebt afgesproken, maar de verwijsbrief van de tandarts naar ons hebt opgestuurd, ontvangt u binnen enkele weken, in de regel per brief, een oproep voor het intake consult. Als de gestelde tijd of dag u niet past, kunt u bellen of mailen voor een andere afspraak.

Lees meer

Foto's, röntgenfoto's, gebitsafdruk, gebits-scan

Als u besluit tot een orthodontische behandeling, is nader onderzoek nodig om te komen tot een afgewogen en verantwoord behandelplan.
Hiervoor worden röntgenfoto's gemaakt van het gebit en van het hoofd van de zijkant gezien (schedel-profiel-foto). Het wisselproces is zo te bestuderen en de bestaande verhoudingen en het groeipatroon van de kaken zijn zo te beoordelen.

Lees meer

Behandelplan

Aan de hand van de behandelwens, de gebitsmodellen, de röntgenfoto's, de lichtfoto's en de gegevens van het eerste consult bepaalt de orthodontist samen met u wat in uw specifieke geval de beste aanpak is.
Als er alternatieven zijn, komen die ook aan bod.
De timing van de behandeling wordt uitgelegd. U krijgt een kostenbegroting op papier met daarop een schatting van de te verwachten kosten gedurende de behandeling.

Lees meer

Samenwerking met andere specialisten

Wij werken al jarenlang intensief samen met andere specialisten in onze regio, zoals de kaakchirurgen, de tandartsen van het Centrum Bijzondere Tandheelkunde in het MCL, de parodontologen, de endodontologen en de specialisten van het Schisisteam.
Er is een schisis-spreekuur, een osteotomie-spreekuur, een oligodontie-spreekuur en er is een autotransplantatie-overleg.

Lees meer

Osteotomie-spreekuur

Soms is alleen een orthodontische behandeling niet voldoende om de boven- en onderkaak weer in de goede verhouding ten opzichte van elkaar te krijgen. Dit speelt vooral bij volwassenen met een grote overbeet of bij mensen met een grotere onderkaak dan bovenkaak ('centenbakje').

Lees meer

Schisisteam

Orthodontist Daniël van der Meulen is sinds 1990 lid van het Schisisteam, inmiddels langer dan alle andere teamleden.
Al meer dan 40 jaar wordt de behandeling van kinderen met een schisis van lip, kaak en/of gehemelte in Fryslân en Groningen in teamverband georganiseerd. Op deze manier kunnen de werkzaamheden van de verschillende specialisten op elkaar worden afgestemd, waardoor een optimaal resultaat kan worden bereikt.

Lees meer

Oligodontie-spreekuur

Het proces van de gebitsontwikkeling is een klein wondertje. Dat gaat niet altijd helemaal feilloos. Vaak ontbreekt er een blijvend gebitselement, een tand of kies. Bijna nooit een hoektand.
Om dit te controleren worden er röntgenfoto's gemaakt. Daarmee kun je dwars door de kaken heenkijken en kun je zien of het gebit compleet is.

Soms ontbreken er een heel aantal elementen, dat noemen we oligodontie.

Lees meer

Autotransplantatie-team

Als je, bijvoorbeeld door een ongeluk, voortanden kwijtraakt, is het een mooie optie om op die plek een eigen kiesje te laten zetten. Dat kiesje wordt door een kundige tandarts opgebouwd tot de vorm van een voortand en het groeit op die plek in de kaak. Dan is er geen implantaat nodig, want je hebt weer een eigen 'tand' op die plek zitten.

Dat heet autotransplantatie en daar is een heel team voor toegerust.

Lees meer

Medewerking en poetsen

Medewerking
Een goede medewerking is van groot belang. Een orthodontische behandeling kan niet van één kant komen maar is teamwerk. Degene die behandeld wordt, moet het eigenlijke werk doen.
De orthodontist is de kapitein die aanwijzingen geeft welke kant het schip op moet varen.

Lees meer

Klachtendienst

EHBO - Eerste Hulp Bij Orthodontie
Het kan gebeuren dat er iets los of kapot gaat aan je beugel. Tijdens onze openingstijden kunt  u ons bellen om te vragen en te overleggen wat er moet gebeuren.
U kunt ook ons ook mailen: receptie@orthodontiepraktijk.nl
Als het niet lukt om ons te bereiken omdat het avond, weekend of vakantie is, kunt u hieronder lezen hoe u zou kunnen handelen bij een aantal verschillende beugels.

Lees meer

Controles

De meeste controles vinden plaats om de 5, 6 of 7 weken. Maar bij sommige beugels kan het ook om de 3 maanden zijn. Bij de controles wordt beoordeeld hoe de behandeling gaat, of er voldoende voortgang is en of er ook iets veranderd moet worden. De noodzakelijke veranderingen worden uitgevoerd.
Aangezien de meeste van onze patiëntjes nog op school zitten, is het niet mogelijk om afspraken buiten schooltijd te plannen.

Lees meer

Nazorg

Na-controles
Na afloop van de behandeling zitten er in de regel spalkjes achter de voortanden in boven- en onderkaak. Vaak is het ook verstandig om dan 's nachts ook een losse beugel erbij te dragen, bijvoorbeeld als de bovenkaak tijdens de behandeling in de breedte is 'opgerekt'.
Deze spalken en losse beugels moeten ook nog wel eens gecontroleerd worden, maar lang niet zo vaak als de controles tijdens de 'actieve' behandeling. Op het laatst zo om de 1 of 2 jaar.
In de regel halen we de spalkjes er niet uit, want die kunnen ...

Lees meer

Veel gestelde vragen (FAQ)

Op welke leeftijd kun het het beste met een beugel beginnen?
Als het leuk is om een beugel te dragen en als er nog flink wat groei en gebitsontwikkeing voor de boeg is. Dat is meestal in groep 8 van de basisschool.
Jonger starten heeft meestal niet veel zin.

In een klein aantal gevallen is het beter om jonger te starten. Die worden hieronder opgesomd:

Lees meer