menu

Welke beugel?

menu

Invisalign®

Wel rechtere tanden, maar geen blokjesbeugel. Dat willen steeds meer mensen.
Daar is een oplossing voor: Invisalign® - de bijna onzichtbare beugel.
Met dit moderne, digitale behandel-systeem worden de tanden heel geleidelijk en geprogrammeerd rechter gezet met doorzichtige plastic hoesjes om de tandbogen. Elk opeenvolgend hoesje duwt de tanden en kiezen een klein beetje (0,25 mm) verder in de van te voren geplande richting.

Lees meer

Vaste apparatuur

Vaste apparatuur heet zo, omdat deze beugel vast zit op de tanden en kiezen. Het wordt ook wel genoemd: vaste beugel, slotjesbeugel of blokjesbeugel.
Brackets zijn op de tanden gelijmd en elastische metaaldraden van geheugen-metaal duwen zachtjes de tanden en kiezen in de gewenste richting. Ondertussen zijn er vaak elastiekjes aan bevestigd om extra krachten aan te brengen. Later komen er stuggere draden in, met meer kracht en controle. Zo worden de tanden en kiezen geleidelijk naar de gewenste posities geleid.

Lees meer

American Orthodontics

American Orthodontics Mini Master brackets zijn relatief klein, vlak en houden met een inbind-elastiekje de orthodontische draad vast. Dit is een van de meest gebruikte straight-wire brackets in de Verenigde Staten. Wij vinden dit een erg praktische universeel toepasbare bracket wat we veel gebruiken. Onze brackets hebben als extra een verticaal kanaaltje waardoor we er nog handiger mee kunnen werken.

American Orthodontics maakt zijn orthodontische materialen in een eigen fabriek in Sheboygan, Wisconsin. Dat ligt aan het Michiganmeer, iets ten noorden van Chicago. De fabriek is in 1968 opgericht en is met 700 werknemers een van 's werelds grootste producenten van orthodontische materialen.

Lees meer

Damon® Systeem

Het Damon® Systeem is ontwikkeld door de zeer ervaren Amerikaanse orthodontist dr. Dwight Damon samen met de Orthodontic Research and Manufacturing Company: Ormco. 
Het is een totaalconcept met speciale brackets, speciale orthodontische draden en een aparte behandelfilosofie en een grote internationale community en daarbij een groot aanbod van nascholing.
Wij passen deze behandelmethode al jarenlang toe.

Lees meer

Spalkje

In de regel worden tegen het eind van de behandeling spalkjes achter de boven- en ondertanden geplakt. Dat zijn gevlochten metalen draadjes, een halve millimeter dik, die in de onderkaak van hoektand tot hoektand en in de bovenkaak achter de vier boven-tanden geplakt worden.
Ze zitten aan de achterkant, de tong-kant, van het gebit. De bedoeling is dat deze spalkjes lang blijven zitten en de tanden steunen in hun rechte positie. Eigenlijk halen wij de spalkjes er meestal niet meer uit.

Lees meer

Vivera® retainer

Als het gebit eenmaal mooi in de rij staat met een prettige glimlach is het zaak om de bereikte situatie in stand te houden. Spalkjes helpen daarbij, maar houden alleen maar de voorste tanden vast.
Steeds vaker passen we naast spalkjes Vivera® retainers toe.

Lees meer

Retentie-plaatapparaat

Soms is (naast een spalkje) meer nodig om het resultaat wat is bereikt met een orthodontische behandeling vast te houden na die behandeling.
Dan wordt vaak een retentie-plaatapparaat voorgeschreven. Dit wordt 's nachts gedragen.

Lees meer

Buitenboordbeugel

Beugels zitten in de mond, want daar zijn de tanden en kiezen die gereguleerd moeten worden. Maar er bestaan ook 'buitenboord-beugels'.
Deze worden soms bij kinderen toegepast om bepaalde krachten op het gebit te kunnen uitoefenen die op deze manier afsteunen buiten de mond. Elke kracht heeft ook een tegenkracht en soms is het mechanisch beter om die tegenkracht niet ook in de mond uit te laten werken, maar buiten de mond. Daar ligt de kracht van de buitenboordbeugel.

Lees meer

Plaatapparatuur

Uitneembare (‘losse’) beugels worden in speciale orthodontische laboratoria gemaakt, in Drachten en Doorn. Wij sturen de digitale gebitsscan op naar deze laboratoria. In de laboratoria wordt daarvan een 3D model uitgeprint. Op deze manier hebben ze een drie-dimensionaal beeld van de situatie in de mond van de patiënt. Volgens het door de orthodontist bijgeleverde ontwerp worden van orthodontisch veren-staal in voorgeschreven verschillende diktes de draaddelen gebogen.

Lees meer

Palatal bar

De Palatal bar wordt gebruikt om de grote kiezen achter in de bovenkaak wat naar buiten te drukken om de bovenkaak wat breder te maken. Vertaald betekent het 'gehemelte-staafje'.
Het metalen staafje komt onder enige spanning tussen twee kiezen in de bovenkaak te zitten en wordt geschoven in twee rechthoekige buisjes die aan de gehemelte-kant van de bandjes om de grote kiezen zijn bevestigd.

Lees meer

Van Beek activator

Activatoren hebben als functie het corrigeren van een overbeet.
In onze praktijk gebruiken we een aantal varianten op dit thema, maar we zijn groot fan van de Van Beek-activator.

Lees meer

BD-jumper

Activatoren hebben als functie het corrigeren van een overbeet.
In onze praktijk gebruiken we een selectie van het grote aantal varianten.
In die gevallen waarbij we gelijktijdig met het naar voren stimuleren van de onderkaak ook de bovenkaak willen verbreden, kiezen wij voor de BD-jumper, vaak in combinatie met 's nachts een hoofdkapje.

Lees meer

Monoblok Activator

Activatoren hebben als functie het corrigeren van een overbeet.
In onze praktijk gebruiken we een selectie uit het grote aantal varianten. Het Open Monoblok lijkt het meest op de oervorm van de activator zoals die ongeveer 100 jaar geleden in Denemarken werd ontwikkeld.

Lees meer

Hyrax

De Hyrax, ook wel genoemd: Rapid Maxillary Expansion (RME), verbreedt vlot een te smalle bovenkaak. Deze beugel wordt ook wel 'spin' genoemd of meer poëtisch 'vlinderbeugel'.

Deze beugel wordt in de regel gemaakt op 4 ringetjes om kiezen in de bovenkaak. Hij zit vast in de mond. Dan mag de beugel thuis in de breedte bijgesteld worden. Wij oefenen dat met u.
Wij houden van 'slow rapid expansion' - dus niet al te snel.*

Lees meer

Herbst scharnier

Het Herbst scharnier wordt de laatste tijd weer steeds vaker toegepast. Het dwingt de onderkaak in de juiste stand naar voren ten opzichte van de bovenkaak.
Andere beugels die hetzelfde effect beogen zijn uitneembaar, maar het Herbst scharnier zit vast in de mond gemonteerd.
Dit wordt vaker als een voordeel ervaren, vooral als de kinderen op de middelbare school zitten.

Lees meer

Botanker

Bij het verplaatsen van de tanden en kiezen in een gebit worden via de beugel wederzijdse krachten uitgeoefend. Het is gewoon natuurkunde en de derde wet van Newton geldt: actie = reactie.
Vaak zijn beide krachten gewenst, bijvoorbeeld als je twee tanden naar elkaar toe wilt schuiven. Soms is de reactie-kracht niet gewenst en is het beter om die buiten de mond (buitenbeugel) op op het skelet te laten afsteunen. In het laatste geval kan een botanker worden toegepast.

Lees meer