menu

Van Beek activator

menu

Activatoren hebben als functie het corrigeren van een overbeet.
In onze praktijk gebruiken we een aantal varianten op dit thema, maar we zijn een grote fan van de Van Beek-activator.

De Van Beek activator
De Van Beek activator wordt ook wel ‘blokbeugel’ genoemd. Deze activator werd door de Nederlandse orthodontist Herman van Beek in Goes bedacht en wereldwijd beroemd.

De Van Beek activator dient te worden gedragen van 19:00 tot 7:00 uur, inclusief buitenboord-beugel. Dus 12 uren per etmaal.

We hebben een filmpje laten maken over diverse beugels, waarin ook te zien is wat er in het laboratorium gebeurt om een beugel te kunnen maken. Dit al wat oudere filmpje is inmiddels al meer van 315.500 keer bekeken:

Wennen aan je activator

De eerste drie dagen heb je last van extra speeksel wat je steeds weg moet slikken. Daarbij dwingt de activator steeds je onderkaak in de nieuwe stand. Dit extra speeksel gaat na een aantal dagen wennen weer over. Het kan handig zijn een handdoek over je kussen te leggen zolang dit duurt.
Praten is eerst wat lastig. Vooral de letters ‘s’ en ‘t’ zijn lastig te vormen. Dit went later ook, dan gaat praten weer beter.
In het begin zijn je kauwspieren, door alle gymnastiek die ze met de beugel moeten uitvoeren, wat vermoeid, je kunt zelfs spierpijn voelen. Maar dat gaat na een week al voorbij.
Als de beugel in het begin ’s nachts uit gaat is dat niet erg. Dat hoort bij de gewenning. Na de eerste week blijft de beugel meestal goed zitten.

Schoonhouden van de activator
Het gebit moet natuurlijk goed schoongehouden worden, dus poetsen zonder beugel in de mond. En de beugel mag ook gewoon gepoetst worden met tandpasta. Na verloop van weken kan er wat tandsteen op komen, een wit laagje kalk. Dat komt gewoon uit het speeksel en slaat neer op de beugel. Dan mag de beugel overdag wel in een beker met normale azijn. Daardoor wordt de kalk zacht en kan er goed af gepoetst worden.

Problemen met dragen?
Als er scherpe stukjes aan het plastic van de beugel zitten, mag je die best met een nagelvijltje wat glad maken. Als er andere dingen zijn waardoor je last hebt, neem dan contact op met de praktijk, dan kunnen we die misschien verhelpen. Het is namelijk wel belangrijk om de activator goed door te dragen.

Hoe lang draag je de activator?
Wij laten een activator in de regel ongeveer gedurende een jaar dragen. Je ziet al veel eerder effect, maar langer dragen geeft meer stabiliteit van het resultaat.
Als je begint met de activator geeft deze eerst een andere houding van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Omdat er meer ruimte op het kaakgewricht komt, zal groei (bij kinderen) gaan plaatsvinden op de kaakkoppen. Dat gebeurt in eerste instantie met zacht kraakbeen en pas na 6 maanden groeit daar stevig bot in. Dit laatste is belangrijk en moet de tijd krijgen. Vandaar dat we een activator ongeveer een jaar laten dragen. Daarna volgt in de regel vaste apparatuur voor de correctie van details.

Wat is het beoogde effect van een activator?
Een activator wordt gebruikt om de verhouding tussen boven- en onderkaak weer te normaliseren. Hieronder geven we een voorbeeld aan de hand van een tweetal sets röntgenfoto’s die zijn genomen van de zijkant van het hoofd van dezelfde patiënten, voor en na de activator-behandeling. Zo wordt het effect beter zichtbaar. Er gaat ongeveer een jaar over zo’n activator-behandeling Daarna volgt in de regel nog een periode met vaste apparatuur (slotjes), voor de details.

Ideaal kapsel voor bij de Van Beek activator.