menu

Herbst scharnier

menu

Het Herbst scharnier wordt de laatste tijd weer steeds vaker toegepast. Het dwingt de onderkaak in de juiste stand naar voren ten opzichte van de bovenkaak.
Andere beugels die hetzelfde effect beogen zijn uitneembaar, maar het Herbst scharnier zit vast in de mond gemonteerd. Dit wordt vaker als een voordeel ervaren, vooral als de kinderen op de middelbare school zitten.

De constructie van het Herbst scharnier
Deze beugel bestaat uit een onder- en bovengedeelte die met speciale lijm vastzitten aan de kleine en grote kiezen. Deze beugel kun je niet zelf in of uit doen. Het principe is bedacht door de Duitse tandarts dr. Emil Herbst en gepresenteerd op het Berlijnse Tandartsen-congres in 1909. Het Herbst scharnier is dus al ouder dan 100 jaar!

Het onder- en bovengedeelte hebben allebei 4 ringen die met lijm vastzitten om de kiezen. Aan de zijkanten zitten tussen de ringen boven en onder uitschuifbare pootjes die het onder- en bovengedeelte met elkaar verbinden. Deze zijn zo afgesteld dat bij dichtbijten de onderkaak in de juiste stand onder de bovenkaak komt te staan.

Herbst scharnier
Herbst scharnier op 8 banden.

Wennen 
Vooral de eerste week zal het erg lastig zijn om te wennen aan deze beugel. In de eerste week voel je vaak spierpijn in de kaken. Dit gevoel gaat vanzelf over. Ook kunnen blaren of schuurplekjes ontstaan in wangen of slijmvliezen. Om dit ongemak te verhelpen kan de beugel afgedekt worden met een beetje was. 
Kauwen is vaak erg lastig, omdat de kiezen elkaar niet meer helemaal raken. Hier zal je in het begin ook aan moeten wennen.
Bij ver openen van de mond kan het staafje uit het buisje gaan. Dat is niet erg, je kunt het steeds handiger er zelf wel weer in krijgen.
Als bij dichtbijten het staafje achter in je mond te ver uit het buisje schuift en in de wang prikt, waardoor de wang dik wordt, maak dan een afspraak bij ons in de praktijk. Wij monteren dan een korter staafje.

Herbst scharnier zijaanzicht
Herbst scharnier zijaanzicht

Losse band
Mocht een metalenbandje losgaan, neemt u dan contact met ons op voor het maken van een reparatie-afspraak.
Ook als de staafjes vaak uit de buisjes gaan mag u contact met ons opnemen, soms kunnen we langere staafjes plaatsen om dit probleem te verhelpen.

Het Herbst Scharnier valt niet erg op.
Het Herbst Scharnier valt niet erg op.
Wij houden de trends in Herbst-scharnier-ontwerp-variaties in de gaten,
maar houden voorlopig veilig vast aan het origineel.