menu

Herbst scharnier

menu

Het Herbst scharnier wordt de laatste tijd weer steeds vaker toegepast. Het dwingt de onderkaak in de juiste stand naar voren ten opzichte van de bovenkaak.
Andere beugels die hetzelfde effect beogen zijn uitneembaar, maar het Herbst scharnier zit vast in de mond gemonteerd.
Dit wordt vaker als een voordeel ervaren, vooral als de kinderen op de middelbare school zitten.

Deze beugel werd voor het eerst getoond in 1909 door Emil Herbst (1872 – 1940), tandarts uit Berlijn en bestaat dus al ruim 110 jaar. Dit is de meest wetenschappelijk onderbouwde beugel ter wereld.

De extra kosten van deze op maat gemaakte beugel worden apart in rekening gebracht als plaatsen beugel categorie 4 en dat kost circa €400 inclusief techniek-kosten. Dit gaat  in overleg. Het Herbst scharnier wordt in de regel gedurende negen maanden gedragen. Dit is nodig om de factor groei voldoende tijd te geven. Na een Herbst scharnier is er in de regel (weer) vaste apparatuur nodig om de behandeling af te ronden.

De eerste week moet het Herbst scharnier wennen, maar daarna geeft het in de regel weinig problemen. Het moet wel heel gehouden worden, dus voorzichtig behandeld: geen harde en kleverige dingen ermee eten.

Het Herbst scharnier val eigenlijk niet erg op. Het zit vooral achter de wangen. De mond kan gewoon open, maar als die weer dicht gaat wordt de onderkaak naar de juiste positie gedirigeerd door het scharnier.