menu

Buitenboordbeugel

menu

Beugels zitten in de mond, want daar zijn de tanden en kiezen die gereguleerd moeten worden. Maar er bestaan ook ‘buitenboord-beugels’.
Deze worden soms bij kinderen toegepast om bepaalde krachten op het gebit te kunnen uitoefenen die op deze manier afsteunen buiten de mond. Elke kracht heeft ook een tegenkracht en soms is het mechanisch beter om die tegenkracht niet ook in de mond uit te laten werken, maar buiten de mond. Daar ligt de kracht van de buitenboordbeugel.

De buitenboordbeugel
De headgear is een buitenboord-beugel die krachten op de beugel (en via de beugel op het gebit) kan uitoefenen in achterwaartse richting. Hij steunt daarbij af in de nek of op het hoofd.
Om de kiezen zijn metalen bandjes geplaatst, hieraan wordt de beugel gedragen. De headgear bestaat uit twee bogen. Een kleine binnenboog en een grote buitenboog die in het midden aan elkaar vastzitten. De binnenboog komt in de mond. Deze schuif je in de opening aan de zijkant van de metalenband. De headgear (buitenste boog) loopt langs de buitenkant van uw wangen. Deze haakt u vast aan de hoofdband.

Jongen met headgear (buitenboordbeugel)
Jongen met headgear (buitenboordbeugel).

Wennen aan de nekbeugel.
De eerste week kun je wat last krijgen van blaartjes in de wangen en last van de kiezen waar de ringen omheen zitten waar de beugel aan vast zit. Dat gaat in de regel vanzelf over.
Als de beugel in de eerste week in de nacht uit de mond gaat is dat niet erg. Gewoon laten gaan. Als de beugel na een week nog steeds uit gaat, mag de beugel wel een gaatje strakker gezet worden. Het blijft belangrijk om de 12 uren per etmaal te halen. Juist op de uren dat je wakker bent wen je eraan.

Wanneer draag je de headgear?
Wij vragen om de headgear 12 uren per etmaal te dragen, van 19:00 uur tot 7:00 uur. Als je nog meer effect wilt, kun je de headgear 14 uren per etmaal dragen. Veel meer dragen heeft niet veel zin.
Dus ’s avonds na het eten doe je de beugel in de mond en je slaapt er ’s nachts mee.
Bij eten of sporten mag de beugel niet gedragen worden.
Als je de beugel te weinig draagt, heeft die geen effect. Dat is niet te compenseren door de nekband strakker te zetten. Het gaat alleen maar om de uren die je per dag de beugel draagt.

Eten
Omdat bandjes om de kiezen zitten is het belangrijk dat voorzichtig gedaan wordt met bijten op harde dingen zoals bijvoorbeeld: lolly’s, borrelnootjes e.d. Door te bijten op zulke harde dingen kunnen de banden losgaan.

Wennen
Na het plaatsen van de headgear kunnen de kiezen waar de beugel aan vastzit de eerste tijd (vooral ’s ochtends vroeg) gevoelig zijn. Vaak ontstaan ook wat irritaties in de mond. Deze verdwijnen meestal na enkele dagen. Je moet de headgear tijdens het slapen dragen, hier zul je aan moeten wennen.

Bijstellen
Over het algemeen wordt de headgear eens in de zes weken door de orthodontist gecontroleerd en bijgesteld.

Losse band
Mocht een metalen bandje losgaan dan moet u contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak.

Als er problemen zijn met de headgear
Als je de beugel niet kunt verdragen om wat voor reden ook, maak een afspraak bij de orthodontist om te zien of het probleem verholpen kan worden. Je mag altijd proberen om de beugel minder strak te zetten.

Hoe lang draag je een headgear?
Een headgear draag je in de regel 6-12 maanden. De bedoeling is om wat extra ruimte te maken in de bovenkaak. Het is belangrijk om het gewenste effect te halen door de beugel goed te dragen. Als onvoldoende ruimte gemaakt kan worden zijn vaak andere manieren om ruimte te maken nodig zoals het laten trekken van kleine kiesjes. Hoe beter de headgear gedragen wordt, hoe eerder het klaar is.

Een instructiefilmpje wat een idee geeft hoe de headgear in de mond geplaatst wordt.

(Wij doen het iets anders: de buitenboog iets omhoog in verhouding tot de binnenboog zodat het krachtenspel meer op het niveau van de wortels van de bovenkiezen loopt zodat achterover kippen ervan voorkomen wordt. Tussen de controles door kan het voorkomen dat de binnenboog tussen de lippen wat omhoog gaat, dat is op zich een goed teken: de wortels van de kiezen gaan dan in de gewenste richting: naar achteren.)

De Delaire facemask

Delaire buitenbeugel.

De Delaire buitenboord-beugel
is een heel bijzondere buitenboord-beugel. Deze werkt precies de andere kant op dan de andere buitenboord-beugels. Hij trekt de bovenkaak juist naar voren in plaats van naar achteren. Er zitten elastiekjes aan, die aan de beugel in de bovenkaak vastzitten. Deze beugel hoeft alleen maar gedurende de nacht gedragen te worden.

Wennen aan de Delaire
De beugel zit alleen maar vast aan de beugel in de mond door middel van twee elastiekjes. Daardoor kan de beugel los raken in de nacht. Dat is in het algemeen geen probleem. Gewoon volhouden.

Waarom heet deze beugel Delaire?
Deze beugel is ontwikkeld door de Franse orthodontist Jean Delaire (geboren 1923).

Jean Delaire
Jean Delaire.