menu

Monoblok Activator

menu

Activatoren hebben als functie het corrigeren van een overbeet.
In onze praktijk gebruiken we een kleine selectie uit het grote aantal varianten.
Het Open Monoblok lijkt het meest op de oervorm van de activator zoals die ongeveer 100 jaar geleden in Denemarken werd ontwikkeld.

Het Open Monoblok
De activator is ontwikkeld in Denemarken. Het Open Monoblok lijkt nog veel op het origineel, de Andresen activator. Het origineel had geen ankers om de kiezen boven en ook geen overkapt onderfront. Die ankers zijn toegevoegd om bij het begin van de behandeling wat meer houvast voor de beugel te geven. Later in de behandeling is dat niet meer zo nodig. De overkapping over het onderfront is erbij aangebracht om het voorover kippen van de ondertanden te voorkomen, want dat is niet de bedoeling. De bedoeling is juist dat de hele onderkaak naar voren gaat.

Activator
Activator

Wanneer moet deze beugel gedragen worden?
Wij laten deze beugel op de basisschool eerst meestal 20 uren per etmaal dragen en bouwen dat later, bij goed effect, af naar 12 uren per etmaal. Bij eten kan de beugel niet in de mond zijn en wordt deze bewaard in het daarvoor meegegeven beugeldoosje.
We laten deze beugel ook nog wel eens dragen door gemotiveerde jongens (meestal) van 14, 15 jaar die heel laat in de groei komen en de meeste orthodontie al achter de rug hebben, maar de neiging vertonen om als ze laat in de puberteitsgroei komen om weer wat naar hun originele overbeet terug te groeien. In dat geval vinden we het al flink als de beugel ’s nachts gedragen wordt en heet het een retentie-activator.

Wennen aan je activator
De eerste drie dagen heb je last van extra speeksel wat je steeds weg moet slikken. Daarbij dwingt de activator steeds je onderkaak in de nieuwe stand. Dit extra speeksel gaat na een aantal dagen wennen weer over. Het kan handig zijn een handdoek over je kussen te leggen zolang dit duurt.
Praten is eerst wat lastig. Vooral de letters ‘s’ en ’t’ zijn lastig te vormen. Dit went later ook, dan gaat praten weer beter.
In het begin zijn je kauwspieren, door alle gymnastiek die ze met de beugel moeten uitvoeren, wat vermoeid. Je kunt zelfs spierpijn voelen, maar dat gaat na een week al voorbij.
Als de beugel in het begin ’s nachts uit gaat is dat niet erg. Dat hoort bij de gewenning. Na de eerste week blijft de beugel meestal goed zitten.

Schoonhouden van de activator
Het gebit moet natuurlijk goed schoongehouden worden, dus poetsen zonder beugel in de mond. De beugel mag ook gewoon gepoetst worden met tandpasta. Na verloop van weken kan wat tandsteen op de beugel komen, een wit laagje kalk. Dat komt gewoon uit het speeksel en slaat neer op de beugel. Dan mag de beugel overdag wel in een beker met normale azijn. Daardoor wordt de kalk zacht en kan het goed afgepoetst worden.

Problemen met dragen?
Als scherpe stukjes aan het plastic van de beugel zitten, mag je die best met een nagelvijltje wat glad maken. Als er andere dingen zijn waardoor je last hebt, neem dan contact op met de praktijk, dan kunnen we die misschien verhelpen. Het is namelijk wel belangrijk om de activator goed door te dragen.

Hoe lang draag je de activator?
Wij laten een activator in de regel ongeveer gedurende een jaar dragen. Je ziet al veel eerder effect, maar langer dragen geeft meer stabiliteit van het resultaat.
Als je begint met de activator geeft deze eerst een andere houding van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Omdat meer ruimte op het kaakgewricht komt, zal groei (bij kinderen) gaan plaatsvinden op de kaakkoppen. Dat gebeurt in eerste instantie met zacht kraakbeen en pas na 6 maanden groeit daar stevig bot in. Dit laatste is belangrijk en moet de tijd krijgen. Vandaar dat we een activator ongeveer een jaar laten dragen. Daarna volgt in de regel vaste apparatuur voor de correctie van details.

Wat is het beoogde effect van een activator?
Een activator wordt gebruikt om de verhouding tussen boven- en onderkaak weer te normaliseren. Hieronder geven we een voorbeeld aan de hand van een tweetal sets röntgenfoto’s die zijn genomen van de zijkant van het hoofd van dezelfde patiënten, voor en na de activator-behandeling. Zo wordt het effect beter zichtbaar. Zo’n activator-behandeling duurt ongeveer een jaar. Daarna volgt in de regel nog een periode met vaste apparatuur (slotjes), voor de details.