menu

Damon® Systeem

menu

Het Damon® Systeem is ontwikkeld door de zeer ervaren Amerikaanse orthodontist dr. Dwight Damon samen met de Orthodontic Research and Manufacturing Company: Ormco. 
Het is een totaalconcept met speciale brackets, speciale orthodontische draden en een aparte behandelfilosofie en een grote internationale community en daarbij een groot aanbod van nascholing.
Wij passen deze behandelmethode al jarenlang toe.

Dwight Damon in Monaco, European Damon Forum 2017 September 2017
Daniël van der Meulen ontmoet de beroemde Dwight Damon in Monaco,
op het European Damon Forum 2017, september 2017.
Damon Forum 2017 Monaco
European Damon Forum 2017 Monaco.
Deze internationale congressen trekken honderden orthodontisten uit heel Europa.

Het Damon® bracket heeft een in de bracket ingebouwd schuifje wat open en dicht kan. Dit schuifje houdt de orthodontische draad vast, maar laat de draad in het begin van de behandeling ook gemakkelijk heen en weer schuiven. De orthodontische bogen van het Damon systeem zijn heel soepel en vrij breed van vorm. Hiermee wordt een evenwicht gezocht met de kracht van de spieren in de wangen.

Damon Q brackets
Damon Q brackets.
Met het SpinTek instrument kun je de Damon brackets openen
Met het SpinTek instrument kun je de Damon brackets openen.

Omdat Damon® Q brackets de beugeldraad vasthouden met een schuifje, zijn geen (gekleurde) elastiekjes nodig om de draad in de bracket vast te houden.

Het Damon Systeem bestaat 25 jaar en dat is gevierd met een driedaags congres in Amsterdam van 11 tot 13 november 2021.

Bedrijfsfilmpje van Ormco.
Meisje van Damon Q brackets.
Meisje met Damon® Qq brackets
Gebitsmodel met Damon Q brackets.
Gebitsmodel met Damon® Q brackets.

Wij hebben tot 2021 op verzoek van (jong)volwassenen ook Damon® Clear keramische brackets gebruikt, omdat die minder zichtbaar zijn. Meestal alleen in de bovenkaak, maar soms (als de beet niet te diep is en de kans dat de snijranden van de boventanden de brackets op de ondertanden raken klein is) kunnen ook op het ondergebit keramische brackets gebruikt worden. De boventanden mogen de namelijk brackets niet raken, omdat de keramische brackets harder zijn dan tandglazuur en als het tandglazuur van de boventanden de onderbrackets raakt kunnen slijtageplekken ontstaan. Dat gebeurt niet met metalen brackets omdat metaal zachter is dan glazuur.
De techniekkosten van de keramische brackets liggen hoger dan die van de metalen brackets en de behandeling duurt, in onze ervaring, wat langer. De frictie tussen keramische brackets met stalen draden is groter dan staal op staal.
Nu er voor minder zichtbare beugels het alternatief bestaat van aligner-behandeling, heeft dat tegenwoordig onze voorkeur boven het toepassen van keramische brackets.

Damon® Clear brackets
Damon® Clear brackets in het bovenfront.