menu

Retentie-plaatapparaat

menu

Soms is (naast een spalkje) meer nodig om het resultaat wat is bereikt met een orthodontische behandeling vast te houden na die behandeling.
Dan wordt vaak een retentie-plaatapparaat voorgeschreven. Dit wordt ’s nachts gedragen.

Redenen om te kiezen voor plaat-retentie:

  1. Als de bovenkaak tijdens de behandeling verbreed werd, is het belangrijk om de nieuw bereikte breedte vast te houden. Het spalkje doet dat niet en daarom is wat extra’s nodig. Het plaatapparaat steunt in de bovenkaak aan de binnenkant de kiesjes, zodat die niet naar binnen kunnen gaan.
  2. Als de beet voor de behandeling erg diep was, dat wil zeggen als de ondertanden bij dichtbijten bijna verdwenen achter de boventanden, dan is het van belang om met een plaat-retentie-apparaat te voorkomen dat de beet na behandeling weer zo diep wordt. De ondertanden komen tegen het plastic (kunsthars) van de beugel aan, achter de boventanden. Hierdoor kunnen ze niet weer zo diep achter de boventanden verdwijnen.
  3. Als tijdens een behandeling de gewenste vorm van de bovenkaak bereikt wordt en eerst gewacht moet worden op verdere wisseling van het gebit en daarbij de vorm van de bovenkaak in tact moet blijven.

Wanneer draag je de plaat-retentie?
De retentie-plaat wordt ’s nachts gedragen. Het liefst jarenlang. In deze periode zijn nog maar heel weinig controles bij de orthodontist, misschien om het jaar. Soms kan daarna volstaan worden met het passend houden van de plaat door deze bijvoorbeeld 2 of 3 keer per week te dragen. Laat u vooral adviseren door de orthodontist.

Als je een schisis hebt, zou je eigenlijk levenslang plaat-retentie moeten dragen. Dat is het landelijke protocol. De reden daarvoor is dat door de litteken-contractie (samentrekking) van de littekens die door de schisis-operaties zijn ontstaan de bovenkaak steeds weer smaller wil worden.

Van der Linden retainer op model.

Wij hebben een voorkeur voor het ontwerp van Prof.dr. van der Linden, de Van der Linden retainer. Het voordeel van dit ontwerp is dat slechts op 2 plekken het metaal over de de contactpunten van de gebitselementen loopt. Dit geeft de kiesjes aan de zijkant wat vrijheid om goed in contact te komen met de kiesjes in de onderkaak.

Van der Linden retainer op model, van voren.
Van der Linden retainer, los.

Prof.dr. Frans van der Linden, verbonden aan de orthodontisten-opleiding in Nijmegen, ontwikkelde de Van der Linden retainer met als doel: zo weinig mogelijk metalen draaddelen tussen de tanden en kiezen. Hierdoor krijgt het gebit de kans om goed te settelen, waarbij boven- en onderkaak goed op elkaar passend raken door kleine aanpassingen in de stand van de kiezen. Wij kunnen ons goed vinden in dit doel en passen deze retainer vaak toe. Hij wordt gedurende de nacht gedragen, als retentie-beugel, dus als de actieve behandeling achter de rug is.

Professor dr. Frans van der Linden (1932 - 2019)
Professor dr. Frans van der Linden, orthodontist
(1932 – 2019).

Qua uitvoering in kleuren en logo’s is veel mogelijk.

Retentie-plaatapparaat in Lego uitvoering.
Retentie-plaatapparaat met Adams-ankers in Lego uitvoering.
Plaatapparaten Orthodontiepraktijk Leeuwarden in kleuren.
Plaatapparaten Orthodontiepraktijk Leeuwarden in kleuren.

De keuze is reuze.