menu

BD-jumper

menu

Activatoren hebben als functie het corrigeren van een overbeet.
In onze praktijk gebruiken we een kleine selectie van het grote aantal varianten.
In die gevallen waarbij we gelijktijdig met het naar voren stimuleren van de onderkaak ook de bovenkaak willen verbreden, kiezen wij voor de BD-jumper, vaak in combinatie met ’s nachts een hoofdkapje.

De BD-jumper
De BD-jumper is een door B.D. van der Meulen gemodificeerde GG-jumper. Orthodontist Gerrit Gelink (1936-2002) te Hengelo bedacht deze activator variant. De beugel wordt in het begin 20 uren per etmaal gedragen en met de buitenboord-beugel eraan gekoppeld van 19:00 tot 7:00 uur.
U krijgt instructies om de beugel thuis elke week een slagje breder te maken met een bijgeleverd verstel-sleuteltje. De controles op de praktijk zullen ongeveer om de 6 weken zijn.

BD-jumper op model, van opzij gezien en met aangekoppeld buitendeel
BD-jumper op model, van opzij gezien en met aangekoppeld buitendeel.
BD jumper met High Pull Headgear
BD jumper, bij dichtbijten moet je wel om de pelotte heen bijten en daardoor de onderkaak naar voren brengen.
BD-jumper met expansieschroef uitgedraaid
BD-jumper met expansieschroef uitgedraaid laat zien hoe verbreed kan worden.
BD-jumper verbreed van voren gezien
BD-jumper verbreed van voren gezien. De bovenkaak wordt breder terwijl de onderkaak naar voren gestimuleerd wordt.
Orthodontist Gerrit Gelink (Hengelo) en Fokelien vd Meulen, 1991
Orthodontist Gerrit Gelink (Hengelo) en Fokelien vd Meulen, in 1991,
bij het diner ter gelegenheid van het feest van Evert Steutel 25 jaar orthodontist.
Een van de voordelen van de BD-jumper is dat hij gecombineerd kan worden met vaste apparatuur in de onderkaak.
Een van de voordelen van de BD-jumper is dat hij gecombineerd kan worden met vaste apparatuur in de onderkaak.

Wennen aan je activator
De eerste drie dagen heb je last van extra speeksel wat je steeds weg moet slikken. Dit extra speeksel gaat na een aantal dagen wennen weer over. Het kan handig zijn een handdoek over je kussen te leggen zolang dit duurt.
Daarbij dwingt de activator steeds je onderkaak in de nieuwe stand. Het kan eerst wat zeer doen aan het tandvlees achter je ondertanden, want dat komt eerst nog tegen de ‘pelotte’ aan. Je leert automatisch al snel om je onderkaak 1 millimeter verder naar voren te doen en dan went het.
Praten is eerst wat lastig. Vooral de letters ‘s’ en ’t’ zijn lastig te vormen. Dit went later ook, dan gaat praten weer beter.
In het begin zijn je kauwspieren, door alle gymnastiek die ze met de beugel moeten uitvoeren, wat vermoeid, je kunt zelfs spierpijn voelen. `Dat gaat na een week al voorbij.
Als de beugel in het begin ’s nachts uit gaat is dat niet erg. Dat hoort bij de gewenning. Na de eerste week blijft de beugel meestal goed zitten.

Schoonhouden van de activator
Het gebit moet natuurlijk goed schoongehouden worden, dus poetsen zonder beugel in de mond. En de beugel mag ook gewoon gepoetst worden met tandpasta. Na verloop van weken kan er wat tandsteen op komen, een wit laagje kalk. Dat komt gewoon uit het speeksel en slaat neer op de beugel. Dan mag de beugel overdag wel in een beker met normale azijn. Daardoor wordt de kalk zacht en kan er goed af gepoetst worden.
Tijdens het eten is de beugel niet in de mond, maar in het bijgeleverde beugeldoosje.
Pas goed op de beugel. Laat hem nooit ergens op tafel liggen of op een traptrede. Dan zal die snel kapotgaan doordat iemand erop gaat staan of door de hond worden kapot geknaagd. De beugel is dus of in de mond, of in het beugeldoosje.

Problemen met dragen?
Als er scherpe stukjes aan het plastic van de beugel zitten, mag je die best met een nagelvijltje wat glad maken. Als je last hebt van andere dingen, neem dan contact op met de praktijk, dan kunnen we die misschien verhelpen. Het is namelijk wel belangrijk om de activator goed door te dragen.

Hoe lang draag je de activator?
Wij laten een activator in de regel ongeveer gedurende een jaar dragen. Je ziet al veel eerder effect, maar langer dragen geeft meer stabiliteit van het resultaat.
Als je begint met de activator geeft deze eerst een andere houding van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Omdat er meer ruimte op het kaakgewricht komt, zal groei (bij kinderen) gaan plaatsvinden op de kaakkoppen. Dat gebeurt in eerste instantie met zacht kraakbeen en pas na 6 maanden groeit daar stevig bot in. Dit laatste is belangrijk en moet de tijd krijgen. Vandaar dat we een activator ongeveer een jaar laten dragen. Daarna volgt in de regel vaste apparatuur voor de correctie van details.

Wat is het beoogde effect van een activator?
Een activator wordt gebruikt om de verhouding tussen boven- en onderkaak weer te normaliseren. Hieronder geven we een voorbeeld aan de hand van een tweetal sets röntgenfoto’s die zijn genomen van de zijkant van het hoofd van dezelfde patiënten, voor en na de activator-behandeling. Zo wordt het effect beter zichtbaar. Er gaat ongeveer een jaar over zo’n activator-behandeling Daarna volgt in de regel nog een periode met vaste apparatuur (slotjes), voor de details.

Gerrit Gelink, orthodontist  (1936-2002)
Gerrit Gelink, orthodontist, (1936-2002).