menu

Plaatapparatuur

menu

Uitneembare (‘losse’) beugels worden in speciale orthodontische laboratoria gemaakt, in Drachten en Doorn. De door ons gemaakte gebitsafdrukken worden daar vol gips gegoten en als dat gips is uitgehard, vormt het zo een drie-dimensioneel beeld van de situatie in de mond.
Volgens het door de orthodontist bijgeleverde ontwerp worden van orthodontisch veren-staal in voorgeschreven verschillende diktes de draaddelen gebogen.

Deze draaddelen worden met was op het gipsmodel vastgezet. Dan wordt het kunsthars (polymethylmethacrylaat = PMMA) gestrooid. Dit is het ‘plastic’ van de beugel.
Dat kan tegenwoordig in allerlei hippe kleuren.
Dan wordt het geheel afgewerkt en is het klaar. Helemaal op maat gemaakt in Nederland.

Wat is het doel van plaatapparatuur?
Deze plaat-apparaten worden vaak gebruikt voor de volgende doelen:

  1. Het verbreden van een wat te smalle bovenkaak.
  2. Het ‘lichten van de beet’, dat is het minder diep maken van de beet. Een diepe beet houdt in dat de ondertanden vrijwel geheel verdwijnen achter de boventanden als je de kiezen op elkaar doet.
  3. Soms worden er gelijk wat scheefstaande tanden in de rij geduwd met veertjes in de beugel.

Wanneer draag je het plaatapparaat?
Een plaatapparaat wordt in de regel gedurende de hele dag gedragen. Niet bij wilde sporten, maar verder wel. Het liefst ook tijdens het eten, hoewel dat zeker gewenning vergt. Als het niet lukt om ermee te eten, dan moet het wel direct na het eten weer in de mond geplaatst worden.
De beugel is of in de mond, of in het beugeldoosje. Dus niet in de broekzak, of in de sporttas en leg hem niet ergens op de eettafel. Dan raakt de beugel veel te gemakkelijk beschadigd.
Als u een hond heeft, en die kan de beugel te pakken krijgen, dan zal die kapot geknaagd worden.

Expansie-plaatapparaat al gedragen en verbreed.

Expansie-plaatapparaat al gedragen en verbreed.

Voorbeeld van werking expansie-plaatapparaat
De groene beugel hierboven heeft zijn werk al gedaan. Hij is hier geplaatst op een gipsmodel van het bovengebit zoals het er na de behandeling met deze beugel uitziet.
Deze expansie-beugel bestaat uit twee helften die in het midden verbonden zijn door middel van drie metalen staafjes. Het middelste staafje heeft schroefdraad en is verstelbaar, via de gaatjes in de zijkant van het metalen staafje (expansie-schroef).
Door om de week een slag te verstellen (dat kunt u gewoon thuis doen – wij leren u dat) is de bovenkaak geleidelijk circa 3 mm verbreed (ge-expandeerd).
Ondertussen heeft de orthodontist bij de controles steeds de veren achter de boventanden iets naar voren gebogen. Daardoor zijn de boventanden al redelijk in de rij geduwd, in de ruimte die door de verbreding is ontstaan en tegen de boog aan die voor de voortanden langs loopt (bovenste draad).
Die draad die om de boventanden heen loopt noemen wij de ‘labiale boog’ (labium = lip).
De twee veren achter de boventanden noemen wij ‘protrusieveren’ (om naar voren te drukken).
De twee kleine haakjes met een knopje aan het uiteinde houden de beugel vast tussen de twee melk-kiesjes en die heten ‘knop-ankers’.
De onderste twee klemmetjes om de ‘grote-mensen-kiezen’ heten adamsankers (naar orthodontist Adam uit Australië die ze bedacht heeft).

Expansie-plaatapparaat in Cambuur uitvoering.

Expansie-plaatapparaat in Cambuur uitvoering.

Door ons op maat ontworpen en hand-gemaakt in Drachten
Bij deze beugel hoeven er geen protrusie-veren achter de boventanden, omdat die al wat te ver naar voren staan. De labiale boog zal we bij expanderen van de beugel juist wat naar achteren brengen. Daarvoor is het natuurlijk wel nodig dat de orthodontist dan bij de controles wat plastic (kunsthars) van de beugel achter de boventanden weg slijpt, zodat de boventanden daarheen kunnen gaan.

Expansie-plaatapparaat in Ajax uitvoering.

Expansie-plaatapparaat in Ajax uitvoering.

Elk wat wils
Voor iedere fan een eigen kleur beugel. Zo wordt het krijgen van een beugel toch nog een beetje een feestje.

Smile, you're designed to.

Smile, you’re designed to.

Een al wat ouder maar erg goed bekeken filmpje over hoe in het orthodontisch laboratorium beugels gemaakt worden. Normaal zie je niet wat er in zo’n laboratorium allemaal gebeurt, en daarom is het interessant om te zien. Er komt veel handwerk en vakmanschap aan te pas om een goed passende beugel te maken.