menu

Plaatapparatuur

menu

Uitneembare (‘losse’) beugels worden in speciale orthodontische laboratoria gemaakt, in Drachten en Doorn. Wij sturen de digitale gebitsscan op naar deze laboratoria. In de laboratoria wordt daarvan een 3D model uitgeprint. Op deze manier hebben ze een drie-dimensionaal beeld van de situatie in de mond van de patiënt. Volgens het door de orthodontist bijgeleverde ontwerp worden van orthodontisch veren-staal in voorgeschreven verschillende diktes de draaddelen gebogen.

De beugel bestaat uit een stuk plastic dat tegen je gehemelte zit. Deze ‘plaat’ zit vast met haakjes om tanden en kiezen. Of met een draad die aan de voorzijde van je tanden loopt. In het midden zit vaak een schroefje, dat door middel van een sleuteltje versteld wordt om de bovenkaak breder te maken. De plaatbeugel wordt ook wel ‘losse beugel’ genoemd.

Wat is het doel van plaatapparatuur?
Deze plaat-apparaten worden vaak gebruikt voor de volgende doelen:

  1. Het verbreden van een wat te smalle bovenkaak.
  2. Het ‘lichten van de beet’, dat is het minder diep maken van de beet. Een diepe beet houdt in dat de ondertanden vrijwel geheel verdwijnen achter de boventanden als je de kiezen op elkaar doet.
  3. Soms worden gelijk wat scheefstaande tanden in de rij geduwd met veertjes in de beugel.

Wanneer draag je het plaatapparaat?
Een plaatapparaat wordt in de regel gedurende de hele dag gedragen. Niet bij wilde sporten, maar verder wel. Het liefst ook tijdens het eten, hoewel dat zeker gewenning vergt. Als het niet lukt om ermee te eten, dan moet het wel direct na het eten weer in de mond geplaatst worden.
De beugel is of in de mond, of in het beugeldoosje. Dus niet in de broekzak, of in de sporttas en leg hem niet ergens op de eettafel. Dan raakt de beugel veel te gemakkelijk beschadigd.
Als u een hond heeft, en die kan de beugel te pakken krijgen, dan zal die kapot geknaagd worden.

Expansie-plaatapparaat in blauw.
Expansie-plaatapparaat in blauw.

Wennen
In het begin zul je wat gaan slissen. De tanden en kiezen zijn de eerste dagen soms ook gevoelig en je zal wat meer speeksel krijgen. Naarmate je de beugel langer hebt en goed draagt wordt dit vanzelf beter. 
Na enkele weken kan de beugel wat losser gaan zitten. Dit is normaal. Mocht het hinderlijk worden, dan kan je contact met ons opnemen.

Eten
Je kunt de beugel inhouden met eten. Het afhappen en kauwen is de eerste dagen vaak ongemakkelijk, maar na een paar dagen nemen deze klachten weer af.

Poetsen en schoonhouden van je beugel
Als je ‘s ochtends en ’s avonds je tanden gaat poetsen, poets dan ook de beugel met een tandenborstel en lauwwarm (niet te heet) water en zeep of afwasmiddel. Natuurlijk hierna de beugel goed afspoelen. Liever geen tandpasta voor je beugel gebruiken, daar zit schuurmiddel in en hier wordt de beugel eerder dof van. 
Bewaar de beugel (als hij niet in de mond zit) in het door ons meegegeven bakje.
Je kunt eventuele grijs/witte aanslag op de beugel verwijderen door de beugel een poosje in water met schoonmaakazijn te leggen.
Mocht iets stuk gaan aan de beugel dan hebben wij het gipsmodel nodig om de beugel te laten repareren bij het laboratorium. (je hebt van ons je gipsmodel meegekregen, bewaar deze goed) 

Expansie-plaatapparaat al gedragen en verbreed.
Expansie-plaatapparaat al gedragen en verbreed.

Voorbeeld van werking expansie-plaatapparaat
De groene beugel hierboven heeft zijn werk al gedaan. Hij is hier geplaatst op een gipsmodel van het bovengebit zoals het na de behandeling met deze beugel eruitziet.
Deze expansie-beugel bestaat uit twee helften die in het midden verbonden zijn door middel van drie metalen staafjes. Het middelste staafje heeft schroefdraad en is verstelbaar, via de gaatjes in de zijkant van het metalen staafje (expansie-schroef).
Door om de week een slag te verstellen (dat kunt u gewoon thuis doen – wij leren u dat) is de bovenkaak geleidelijk circa 3 mm verbreed (ge-expandeerd).
Ondertussen heeft de orthodontist bij de controles steeds de veren achter de boventanden iets naar voren gebogen. Daardoor zijn de boventanden al redelijk in de rij geduwd, in de ruimte die door de verbreding is ontstaan en tegen de boog aan die voor de voortanden langs loopt (bovenste draad).
Die draad die om de boventanden heen loopt noemen wij de ‘labiale boog’ (labium = lip).
De twee veren achter de boventanden noemen wij ‘protrusieveren’ (om naar voren te drukken).
De twee kleine haakjes met een knopje aan het uiteinde houden de beugel vast tussen de twee melk-kiesjes en die heten ‘knop-ankers’.
De onderste twee klemmetjes om de ‘grote-mensen-kiezen’ heten adamsankers (naar orthodontist Adam uit Australië die ze bedacht heeft).

Expansie-plaatapparaat in Cambuur uitvoering.
Expansie-plaatapparaat in Cambuur uitvoering.

Door ons op maat ontworpen en hand-gemaakt in Drachten
Bij deze beugel hoeven geen protrusie-veren achter de boventanden, omdat die al wat te ver naar voren staan. De labiale boog zal we bij expanderen van de beugel juist wat naar achteren brengen. Daarvoor is het natuurlijk wel nodig dat de orthodontist dan bij de controles wat plastic (kunsthars) van de beugel achter de boventanden weg slijpt, zodat de boventanden daarheen kunnen gaan.

Een al wat ouder, maar erg goed bekeken filmpje over hoe in het orthodontisch laboratorium beugels gemaakt worden. Normaal zie je niet wat in zo’n laboratorium allemaal gebeurt, en daarom is het interessant om te zien. Veel handwerk en vakmanschap komt te pas aan het maken van een goed passende beugel.