menu

Oligodontie-spreekuur

menu

Het proces van de gebitsontwikkeling is een klein wondertje. Dat gaat niet altijd helemaal feilloos. Vaak ontbreekt er een blijvend gebitselement, een tand of kies. Bijna nooit een hoektand.
Om dit te controleren worden er röntgenfoto’s gemaakt. Daarmee kun je dwars door de kaken heenkijken en kun je zien of het gebit compleet is.

Soms ontbreken er een heel aantal elementen, dat noemen we oligodontie.

Oligo-dontie betekent letterlijk weinig tanden.
De röntgenfoto hieronder laat een gebit zien waarin in de bovenkaak twee snijtanden ontbreken in de onderkaak twee snijtanden en twee kleine kiesjes. De plekken waar tanden ontbreken zijn met pijlen aangewezen.

OPG met oligodontie: het ontbreken van meerdere gebitselementen. Iedere pijl wijst een plek aan van een ontbrekende tand of kies.

OPG met oligodontie: het ontbreken van meerdere gebitselementen. Iedere pijl wijst een plek aan van een ontbrekende tand of kies.

Behandelplan maken bij oligodontie
Als er zoveel tanden en kiezen missen is het niet mogelijk om met een beugel al die openingen te sluiten. Dan zijn er op bepaalde plaatsen uiteindelijk ook implantaten nodig. Om nu vanaf de start van de orthodontische behandeling al te weten wat het einddoel is, waar uiteindelijk implantaten nodig zullen zijn, is het nodig om dit vooraf goed in kaart te brengen.

Oligodontie-spreekuur
De orthodontist bekijkt samen met een kaakchirurg-implantoloog van het MCL en een tandarts-prothetist van het Centrum Bijzondere Tandheelkunde van het MCL op een speciaal spreekuur in het MCL wat de beste aanpak is. Dit wordt dan besproken met de patiënt en zijn ouders/verzorgers. Dan wordt een aanvraag ingediend bij de zorgverzekeraar om deze behandeling uit de basisverzekering te vergoeden. U ontvangt van uw zorgverzekeraar bericht als er toestemming gegeven wordt.
Wij proberen in de regel in ieder kwadrant van het gebit (rechtsboven, linksboven, linksonder, rechtsonder) de ruimte van één ontbrekend element met de beugel dicht te schuiven en dan weten we hoeveel implantaten nodig blijven. Daar zoeken we de meest ideale plekken voor vanuit functioneel en esthetisch opzicht. Dat bepaalt onze behandelstrategie.

Oligodontie-spreekuur-team
Ons oligodontie-team bestaat uit:

  • orthodontist Daniël van der Meulen,
  • kaakchirurg-implantoloog dr. Kees Heijdenrijk en
  • tandarts-prothetist dr. Ad Slagter.

Orthodontische fase
Dan start de orthodontische behandeling, gericht op dat gezamenlijk gemaakte plan. Tegen het einde van de orthodontie is de patiënt meestal nog lang niet oud genoeg om al implantaten te plaatsen. Dan komen er eerst etsbruggen in ter vervanging van de ontbrekende elementen.

Prothetische fase
De tandarts-prosthetist maakt etsbruggen en bouwt te kleine tanden op met composiet. De patiënt groeit en wordt ouder.

Implantologie fase
Als de patiënt is uitgegroeid, bij meisjes is dat wat eerder dan bij jongens, kunnen de implantaten geplaatst worden en daar komen later kronen op.

Kaakchirurg-implantoloog dr. Kees Heijdenrijk

Kaakchirurg-implantoloog dr. Kees Heijdenrijk