menu
Klachtendienst
menu

Het kan gebeuren dat er iets los of kapot gaat aan je beugel. Tijdens onze openingstijden kunt  u ons bellen. U kunt ook ons ook mailen: receptie@orthodontiepraktijk.nl
De Friese orthodontisten hebben onderling een klachtendienst-regeling afgesproken.
Bij ernstige pijnklachten door de beugel, buiten praktijk-uren, kunt u uw eigen orthodontiepraktijk bellen. De tekst op het antwoordapparaat vermeldt de orthodontist die de betreffende week dienst heeft met zijn/haar telefoonnummer.
Veel van de kleinere probleempjes kunnen telefonisch worden opgelost. In een enkel geval zult u de betreffende orthodontiepraktijk moeten bezoeken. Het kan dan zijn dat u naar  Sneek, Heerenveen of Drachten moet reizen.

Voor veel voorkomende klachten kunnen we de volgende tips geven:

los slotje / los blokje / los bracket op een tand
Een losse bracket is meestal niet erg spoedeisend. Als je er geen last van hebt, kun je de losse bracket gewoon laten zitten. Als je er toch klachten van hebt kun je proberen zelf het draadje af te (laten) knippen met een nagelschaartje (met een hefboom) of kniptangetje, zodat je geen last hebt van het blokje en eventueel een prikkend draadje. Je hoeft in de vakantie niet naar de dienstdoende orthodontist te gaan, omdat iedere orthodontist weer een eigen merk brackets gebruikt. Bel dan na het weekend of de vakantie naar de praktijk om een afspraak te maken.

los bandje / ringetje om een kies
Als er een ringetje om een kies los zit of eraf is gegaan geeft dat meestal niet veel last. Bel dan s.v.p. onze praktijk om een reparatie-afspraak te maken tijdens reguliere praktijkuren. Als aan het losse ringetje een buitenboordbeugel vast zat, dan kan die dus even niet meer gedragen worden. Neem die dan s.v.p. mee naar de controle-afspraak zodat die goed kan worden aangepast aan een nieuw ringetje.

prikkend draadje van de slotjesbeugel
Heb je last van een prikkend draadje in je wang? Laat één van je ouders/verzorgers deze achter het laatste blokje zo kort mogelijk afknippen. Dit kan gedaan worden met een nagelschaartje/knippertje met een hefboom of een kniptangetje.
Lukt dit niet? Doe er dan een bolletje was op. Als je geen was meer hebt, kun je hier ook suikervrije kauwgom op plakken.Je kunt ook proberen de draad iets meer voorin de mond door te knippen en dan het prikkende deel naar voren te trekken en zo eruit te halen.

losse spalk
Als het spalkje achter je tanden los gaat, bel of mail dan de praktijk om het te laten repareren. Als het in het weekend gebeurt, dan mag het wachten tot na het weekend voor het gerepareerd gaat worden. Als het spalkje erg los is en lastig wordt doordat het uit steekt, probeer het dan te verwijderen bijvoorbeeld door het om een potlood heen te draaien. Zo

kapotte losse beugel
Is je activator of je plaatje kapot? Als het geen pijn doet, kan je deze blijven dragen. Een scherp randje kun je evt. met een nagelvijltje glad maken. Doet het dragen van je beugel wel pijn, laat de beugel dan uit. Bel na het weekend of de vakantie voor een afspraak.

palatal bar los / stangetje over je gehemelte van linker- naar rechterkies los
Als je een stangetje heb bij je beugel wat van de linker- naar de rechterkies loopt over je gehemelte en dat stangetje is aan één kant los geraakt is het goed om de dienstdoende orthodontist te bellen. Doordat het stangetje aan één kans dan los is, is wel de spanning er af en kan in principe het stangetje aan de andere kant recht naar voren uit het slotje aan de binnenkant van de kies geschoven worden.

Herbst-scharnier kapot
Bij een Herbst-scharnier kan het gebeuren dat aan de zijkant een buisje of een staafje los raakt. In de regel zijn deze gemonteerd met kleine imbus schroefjes. Als u zo’n klein imbus sleuteltje heeft en het schroefje is nog beschikbaar, dan kunt u proberen om het weer vast te zetten. Anders kunt u ook het andere gedeelte juist los schroeven en verwijderen zodat het niet lastig los in de mond bungelt. Dan kunt u na het weekend of de vakantie de praktijk bellen voor een reparatie-afspraak.

Invisalign-aligner is kapot geraakt of verloren
Schakel in dat geval over naar de eerstvolgende set aligners.