menu

De beugel mag eruit

menu

Eindelijk, de beugel mag eruit. Dit is het moment waar vaak al tijden naar toe wordt geleefd.
De spalken zijn inmiddels geplaatst. We laten dan kortdurend de beugel nog zitten in combinatie met de spalken.
De eerste weken is het risico op los raken van de spalken het hoogst. Om die reden is het verstandig de tanden de eerste weken in de rechte stand te steunen door middel van de beugel.

Een al wat ouder filmpje over het verwijderen van de vaste beugel:

Als de beugel verwijderd wordt, is vaak het tandvlees nog wat opgezet. Dit gaat bij goed schoonhouden door poetsen meestal vanzelf over in de maand die volgt.
Ook kunnen de tanden en kiezen wat gevoelig zijn nu het krachtenspel van de beugel er niet meer op werkt. Het natuurlijke krachtenspel van de mond krijgt nu weer de kans en de kiezen van boven- en onderkaak zoeken elkaar van nature weer beter op. Dit kan nog een aantal weken wat gevoelige tanden en kiezen opleveren, bijna alsof je nog een beugel hebt. Dat noemen wij ‘settelen’.
Als de beugel verwijderd is maken wij (licht)foto’s van het eindresultaat. Dit noemen wij de ‘eind-documentatie’.

Na een maand of 4-5 zien we je dan graag nog eens terug om te controleren of de spalkjes goed vast blijven zitten en of het verstandig is om voor de veiligheid nog een nachtbeugel toe te passen om het resultaat vast te houden.

Blijf je gebit goed verzorgen en neem gelijk contact met ons op als je denkt dat je spalkje of nachtbeugel niet goed meer is.