menu

Start behandeling

menu

De behandeling wordt het liefst op het optimale moment gestart.
Wanneer dat in een individueel geval precies is hangt af van de stand van het gebit, de beugel waarmee begonnen wordt, de wisseling (te zien op de röntgenfoto) en de groei.

Het komt voor dat de start van de behandeling om behandel-technische redenen beter wat kan worden uitgesteld. Dat wordt dan besproken. Het is namelijk niet zo dat vroeg beginnen ook betekent dat het vroeg klaar is.
We proberen de actieve behandeling zelf zo compact mogelijk te houden. Ook proberen we het aantal controle-momenten te beperken. We zullen daarom echt niet iedere maand een controle afspreken.

Vrolijke jongen met Van Beek activator
Vrolijke jongen met kleurrijke Van Beek activator.

Het is een misverstand dat het wisselen voorbij moet zijn voordat met een beugel begonnen kan worden. Soms is groei nodig voor een correctie en bij een late wisseling is al veel groei achter de rug als het kind uitgewisseld raakt.
Voor bepaalde onderdelen van de behandeling is het nodig dat er groei is en voor andere dat alle blijvende tanden en kiezen gewisseld zijn. Bij sommige kinderen is zelfs een soort van beugel-pauze tussen die twee onderdelen nodig.

Als na een intake consult blijkt dat behandeling direct nodig is, kan ook direct daarna gestart worden. Er is geen wachttijd in onze praktijk.

Als u nog een verzekering wilt regelen of in een wachtjaar van een verzekeraar bent terecht gekomen, is altijd te overleggen of uitstellen van de start van de behandeling mogelijk is. Vaak is dat wel het geval, omdat wij in de regel de kinderen jong genoeg krijgen verwezen.

Orthodontist Daniël van der Meulen heeft een artikel geschreven over de timing van de start van een orthodontische behandeling. U kunt dat hier lezen: