menu

Topklinische Schisiszorg

Als eerste team in Nederland heeft het Schisisteam Noord-Nederland een STZ-registratie gekregen. Het team wordt geprezen om de innovatieve kwaliteiten.

Het betekent dat de kwaliteit die het team levert zo hoog is dat het thuishoort onder de topklinische zorg.

Ook het MCL Borstcentrum heeft de registratie verkregen, waarmee het ziekenhuis op acht erkenningen komt.

Het team is een samenwerking tussen het MCL en UMCG en bestaat uit meerdere disciplines en specialismen zoals een kaakchirurg, plastisch chirurg, medisch maatschappelijk werker en orthodontist.

Dit team behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar die met een schisis geboren worden, een aangeboren afwijking aan lip, gehemelte en/of aan de kaak.
In het Noorden zijn er gemiddeld vijftig nieuwe aanmeldingen per jaar. Het gaat om kinderen die met een schisis geboren worden of kinderen met een schisis die geadopteerd worden. Per jaar worden zo’n 135 ingrepen uitgevoerd, zoals sluiting van de lip, het gehemelte of de kaak.

Innovatief
Het team viel bij de STZ-toetsing op omdat er zeer innovatief gewerkt wordt. Veel ideeën ontstaan doordat het team samen met kind en ouders aan oplossingen werkt. Het kind staat centraal en van daaruit wordt gekeken wat het beste is.

Zo ontstond het palatumplaatje, waarbij een 3D-scan van de bovenkaak wordt gemaakt en het plaatje bij het sluiten van het gehemelte als een soort beugel met ijzeren draadjes aan de tanden wordt vastgemaakt. Hierdoor kunnen patiënten na de operatie veel makkelijker eten en drinken, zijn er minder pijnklachten en heelt de wond mooier. Die wond wordt beschermd door het plaatje.

In 2017 maakte het team het boek Sara stelt het aan de kaak. Het idee ontstond toen de destijds negenjarige Sara Nijman uit Mûnein met heel veel vragen zat over de operatie waarbij haar kaak gesloten zou worden. Samen met haar en haar ouders werd besloten een boekje over haar belevenissen te maken, de voorbereiding en de operatie. Dit boekje wordt bij alle kinderen gebruikt om ze beter voor te bereiden.

Boek met geur
Begin februari 2021 publiceert het Schisisteam een nieuw boek Uniek ben jij. Dit boek is geschreven door leden van het Schisisteam, ouders en kinderen. Het geeft informatie over het ontstaan van een schisis en de behandelingen. Er zit een specifiek geurtje in dat kinderen associëren met de narcose. Op deze manier worden kinderen speels voorbereid op de operatie.

Het boek kan gebruikt worden als een soort dagboek omdat er ruimte is voor persoonlijke aantekeningen, foto’s en verhalen.

Maria del Grosso, Leeuwarder Courant, 9 oktober 2020, pagina 2.

Groepsfoto Schisisteam 2020
Topklinische schisiszorg LC 091020
Topklinische schisiszorg, Leeuwarder Courant 9 oktober 2020, pagina 2