menu
Wat kost orthodontie?
menu

Een normale orthodontische behandeling kost bij ons gemiddeld tussen €2.000 en €2.500, inclusief gebits-afdrukken, röntgenfoto’s, techniek-kosten, beugels, controles. De tarieven worden landelijk vastgesteld door de NZa en zijn daarmee in elke praktijk gelijk. Toch kan er verschil in kosten zijn van de totale behandeling tussen verschillende praktijken omdat bij een efficiënte aanpak de behandeling korter duurt en daarmee goedkoper is.
Een behandeling met ‘onzichtbare’ aligners van Invisalign is wat duurder dan een gewone orthodontische behandeling.

U ontvangt, na het eerste consult, en voordat de behandeling begint een kosten-begroting. Hierin staat vermeld hoe de geschatte kosten over de behandelingsperiode gespreid in rekening wordt gebracht. Het eerste bezoek aan de orthodontist is niet gratis, het kost €21,78 (tarief 2019) en vaak is direct een kaak-overzichtsfoto nodig €46,54 (tarief 2019). Onze praktijkregels zijn hier te lezen. Als u bij ons een afspraak maakt, stemt u daarmee in met onze praktijkregels (informed consent).

Wij werken op afspraak en het is belangrijk dat u of uw kind op de gemaakte afspraken verschijnt in onze praktijk. Vergeten afspraken worden in rekening gebracht en die nota betaalt de zorgverzekeraaar nooit. Kunt u een afspraak niet nakomen, bel tijdig af 058-2887555 of stuur een mailtje naar onze receptionistes: receptie@orthodontiepraktijk.nl

Vroeger was een beugel duur. Is dat nog steeds zo?
Gaan we wat terug in de tijd, naar toen de vaders en moeders van nu een beugel hadden, dan was een orthodontische behandeling in verhouding veel duurder. “Je kunt er een auto van kopen”, werd vaak verteld. En dat was vroeger ook bijna zo. Een orthodontische behandeling met vaste apparatuur (‘slotjes-beugel’) kostte zo’n 40 jaar geleden zo’n ƒ6.000 – ƒ7.000.
Zou de inflatie over de jaren gevolgd zijn, dan was dat bedrag nu circa €8.500.

Maar omdat onze sterk toegenomen efficiëntie (door het werken op meerdere stoelen en het delegeren aan hulpkrachten) is doorgegeven aan onze klanten, kost diezelfde behandeling nu circa €2.250.
En dat met betere, veiliger en prettiger materialen. De Nederlandse orthodontietarieven horen inmiddels al jaren bij de laagste van Europa.

In de Verenigde Staten kost een behandeling voor een kind $5.000 – $6.000 en voor een volwassene $6.000 – $7.000 en dat bij 100 jaar een vrije markt en een orthodontisten-dichtheid van 1 orthodontist op 20.000 inwoners. In ons buurland Duitsland kost een orthodontische behandeling circa €4.000 – €6.000. Daarbij vergeleken is orthodontie in Nederland tegenwoordig niet meer duur en dankzij de goede verzekerbaarheid prima bereikbaar voor iedereen.