menu

Geschiedenis van onze praktijk

menu

In 1966 start de pas in Groningen afgestudeerde orthodontist Evert Steutel de eerste full-time orthodontisten-praktijk in Leeuwarden.
Hij vestigt zich aan de Druifstreek op nummer 63 in de voormalige atelierwoning van architect Piet de Vries.

Druifstreek 63 voormalige atelierwoning architect Piet de Vries later orthodontistenpraktijk.
Druifstreek 63 voormalige atelierwoning architect Piet de Vries later orthodontistenpraktijk
Orthodontist Evert Steutel in actie aan de Druifstreek
Evert Steutel aan het sneeuw ruimen voor de praktijk aan de Druifstreek

De praktijk groeit en in 1972 komt er een tweede orthodontist bij, Henk de Groot, ook in Groningen opgeleid.

Henk de Groot vestigt zich in Leeuwarden.

Een foto uit 1975 toont het hele praktijkteam. Het team bestaat dan uit twee orthodontisten, twee assistentes en een receptioniste:

Teamfoto Steutel & De Groot met elk een assistente en samen een receptioniste.
Teamfoto Evert Steutel & Henk de Groot met elk een assistente en samen een receptioniste.

De praktijk begint uit zijn jasje te groeien op de Druifstreek. De orthodontisten zoeken een groter praktijkpand. Eerst valt het oog op een pand aan de Willemskade, maar dan komt het kantoor van de brandverzekeraar OTOS – OBAS aan de Schrans beschikbaar.

Dit verzekerings-pand kopen ze aan in december 1977. In de Leeuwarder Courant verschijnt op 29 december 1977 het volgende bericht:

OTOS pand verkocht aan orthodontisten Leeuwarder Courant 19 dec 1977.

Steutel & De Groot gaan dit pand heel grondig verbouwen tot een moderne, open orthodontiepraktijk met zeven behandelstoelen. De nieuwe praktijk wordt geopend in oktober van 1979.

Praktijkpand Steutel & de Groot Orthodontisten, 1990.
Praktijkpand Steutel & de Groot Orthodontisten, 1990.
Steutel & de Groot in actie op een foto in de Leeuwarder Courant 1982.

In 1990 kwam orthodontist Daniël van der Meulen de orthodontisten-maatschap in Leeuwarden versterken. Op dat moment was de wachtlijst voor een eerste consult opgelopen tot circa 6 jaar. Kinderen kregen op hun zevende al een verwijsbrief mee van hun tandarts en die werd zorgvuldig jarenlang bewaard tot er eindelijk een oproep voor een consult kwam. Die wachtlijst is in de jaren na 1990 weggewerkt.

Steutel op kantoor aan de Schrans

Na het pensioneren van de orthodontisten Steutel en De Groot in 2003 heeft Daniël van der Meulen de Orthodontiepraktijk Leeuwarden in zijn geheel overgenomen en voortgezet. In 2003 is het praktijkpand aan de Schrans door hem nog eens van top tot teen vernieuwd. In dat jaar was de praktijk tijdelijk ondergebracht aan de Verlengde Schrans, boven het Audiologisch Centrum.
Sinds oktober 2007 werd het team versterkt op de vrijdagen met de orthodontist Afien Veenema. In 2010 werd zij opgevolgd door Huib Berghauser Pont. In 2012 werd hij weer opgevolgd door orthodontist Zachie Fourie. Vanaf mei 2012 tot mei 2018 heeft de orthodontist Katrina Finnema ons team versterkt op de maandagen en vrijdagen.

Teamfoto Orthodontiepraktijk Leeuwarden

Sinds september 2019 werkt orthodontist Adriaan Schoeman twee dagen per week in de praktijk, samen met orthodontist Daniël van der Meulen, die ook een dag per week les geeft aan de AIOS (orthodontisten in opleiding) op de afdeling Orthodontie van het UMCG.
En sinds oktober 2021 is er een derde orthodontist werkzaam, Bastian van Leeuwen. Ook hij werkt een dag aan de opleiding in Groningen.

UMCG – Afdeling Orthodontie