menu

Historie: 37 jaar tandarts

Vandaag, 8 maart 2022, is het op de kop af 37 jaar geleden dat er in Groningen weer een aantal tandartsen afstudeerden. Daniël van der Meulen was daar één van, maar ook Jaap Boersma die nu tandarts is in de Westereen en Jan ’t Hooft, tandarts in Groningen stad.

Aangezien de overheid de spelregels een jaar daarvoor had aangepast, mochten tandartsen zich niet meer vestigen in Nederland omdat men de indruk had dat er te veel kwamen. In het Gooi was er toen misschien wel 1 tandarts op 800 inwoners, maar in Fryslân wat het meer 1 op 4.000. Toch besloot de overheid om nieuwe vestigingen onmogelijk te maken, in heel Nederland en van de vijf tandarts-opleidingen werden er drie gesloten.
Het was natuurlijk bijzonder frustrerend voor de nieuwe jonge collega’s, die aan het eind van hun zesjarige opleiding voor dit feit geplaatst werden. Zij wilden natuurlijk aan de slag.

De meeste jonge tandartsen namen destijds hun toevlucht tot vestiging in het buitenland, waarbij Engeland, Duitsland en Italië het meest in beeld waren. De meesten van hen kwamen nooit meer terug omdat ze zich settelden in het land waar hun vakmanschap wel op prijs gesteld werd.

Daniël van der Meulen kocht op zijn 24ste een tandartspraktijk in het centrum van Keulen, Duitsland. Dat was natuurlijk een sprong in het diepe. Het werk bleek erg uitdagend, met veel uitgebreid kroon- en brugwerk en daarnaast orthodontie, weliswaar alleen met uitneembare beugels.
De ambitie was toch om orthodontist te worden en gelukkig mocht hij in 1986 met de specialisatie beginnen in Groningen.

Het Nederlandse besluit om deze tandartsen naar het buitenland weg te jagen en om drie van de vijf opleidingen te sluiten, bleek later een kortzichtig besluit. Het probleem in latere jaren was het tandartsen-tekort in Nederland. De opleiding in Groningen moest weer opgestart worden.