menu
Wat vergoedt mijn verzekering?
menu

Ook in 2019 is orthodontie voor kinderen weer goed te verzekeren.
Tandheelkunde zit voor kinderen tot 18 jaar in het basispakket. Sinds 1995 zit orthodontie niet meer in het basispakket en daarom is het meestal nodig om orthodontie aanvullend te verzekeren.

Een gemiddelde orthodontische behandeling kost tussen de €2.000 en €2.500. De behandeling duurt vaak zo’n twee jaar en speelt zich daarom in de regel af in twee à drie verzekeringsjaren. U zult dus al snel zo’n 3 jaar vast zitten aan het betalen van de premie van de aanvullende verzekering als u vergoeding voor orthodontie vanuit de verzekering wenst.

De orthodontische behandeling van uw kind tot 18 jaar kan bij sommige verzekeraars al mee verzekerd zijn als u als ouder zelf uitgebreid aanvullend verzekerd bent. Uw kind kan dan gratis mee verzekerd worden in dit uitgebreide aanvullende pakket. Ga dit altijd zelf na door contact op te nemen met de verzekeraar, voordat u wellicht onnodig een aparte aanvullende verzekering voor uw kind aanvraagt. Vaak is het echter zo dat u voor het kind zelf een aparte aanvullende verzekering dient af te sluiten (bijvoorbeeld bij Menzis). Dit alles verschilt echter van verzekeraar tot verzekeraar en van pakket tot pakket. Steeds meer verzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar of langer voordat er wat vergoed wordt, sinds 2019 ook het Zilveren Kruis. De dekking voor orthodontie kan zowel in een aanvullend als in een tandheelkundig verzekeringspakket opgenomen zijn.

Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen met vergoeding voor orthodontie voor kinderen van 75-100% van de kosten, vaak met een limiet. Uit het aanbod voor 2019 hebben we als voorbeeld een aantal gekozen om u een idee te geven wat er mogelijk is tegen welke premies. U kunt dan vergelijken of uw eigen aanvullende verzekering voor u de beste optie is. Orthodontiepraktijk Leeuwarden staat niet in voor de juistheid of actualiteit van deze informatie en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid. Mocht u in deze lijst onvolkomenheden aantreffen of informatie missen, dan stellen wij het op prijs als u ons daarvan op de hoogte stelt, zodat wij deze site up to date kunnen houden. Aan de gegeven overzichten kunnen absoluut geen rechten worden ontleend.

Vergoedingen orthodontie 2019

Beperkte lijst met een overzicht van aanbieders van aanvullende verzekeringen voor orthodontie voor kinderen.

We geven u hier twee links naar vergelijking-websites:     Independer     &     ZorgWijzer.nl

Eigen risico
Het eigen risico van €385 per jaar geldt niet voor orthodontie uit de aanvullende verzekeringen.

Medische indicatie
Alleen in zeer bijzondere gevallen, zoals schisis (hazenlip), worden alle kosten vergoed uit de basisverzekering.
Een ‘medische indicatie’ voor volwassenen geldt ook slechts in een heel beperkt aantal gevallen, omdat de criteria die de zorgverzekeraars daarvoor hanteren erg streng zijn. De adviserend tandartsen van de zorgverzekeraars hanteren deze ‘Indicatieve Lijst’.

indicatievelijst

Volwassenen
Volwassenen kunnen bij sommige zorgverzekeraars een goede dekking voor orthodontie verzekeren. Een overzicht kunt u vinden bij Independer. Maar vaak is sparen en zelf betalen voordeliger. Sommige verzekeraars vergoeden bij volwassenen echter alleen orthodontie uit de aanvullende verzekering als de scheefstand erg genoeg is volgens de IOTN nomen. IOTN is de afkorting van ‘the Index of Orthodontic Treatment Need’, een indeling die in de negentiger jaren in Manchester is ontwikkeld. Vaak eist de verzekeraar in dat geval een score IOTN 4 of 5. De IOTN normen kunt u hier in het Nederlands lezen.

iotn

(De overzichten zijn momentopnames en beogen slechts een indruk te geven van de dekking / vergoeding die een aantal verzekeringsmaatschappijen voor orthodontische behandelingen kunnen geven. De overzichten beogen niet volledig te zijn, ze zijn slechts een greep uit het aanbod van een aantal verzekeringsmaatschappijen. Voor gedetailleerde omschrijvingen van de voorwaarden en aanspraken dient u altijd de polisvoorwaarden te raadplegen.)