menu

Spoorwegovergang Schrans dicht

De drukke spoorwegovergang in de Leeuwarder Schrans gaat twee weken dicht. De wijde omgeving van het Leeuwarder NS-station verandert deze week in een bouwplaats. Dit blijft zo tot 1 december.
Er wordt dan hard gewerkt om de spoorverbinding tussen Leeuwarden en Groningen te verbeteren. In de periode van 17 november tot en met 1 december 2020 zal de spoorwegovergang en de toegang tot de Hollanderdijk geheel worden afgesloten voor autoverkeer.

In een deel van deze periode kunnen ook fietsers en wandelaars er niet langs. Dat heeft grote impact op het verkeer. Met zeventienduizend fietsers per dag is deze overgang zonder meer de drukste van Fryslân.
Auto’s kunnen via de Oostergoweg bij de Schrans komen. Wandelaars en fietsers wordt gewezen op de tunnel onder het station en spoorwegovergang Achter de Hoven.
Met dit bericht informeren wij u. We baseren ons op informatie uit de Leeuwarder Courant en informatie van de Gemeente Leeuwarden.

De superdrukke spoorwegovergang in de Leeuwarder Schrans. (Foto: Niels Westra)

Station Leeuwarden
Het station en de spoorwegovergang in de Schrans worden klaargemaakt voor intensiever spoorverkeer op het traject naar Groningen. Hierbij wordt de oostkant van het perron gesloopt en opnieuw opgebouwd. Het spoor wordt deels verdubbeld en de spoorwegovergang wordt compleet vernieuwd. Ook de aansluiting van de Hollanderdijk op de Schrans wordt anders ingericht, om voor auto’s de afslag naar de Hollanderdijk te vereenvoudigen.

Wat merkt u er van?
Zeer veel Leeuwarders reizen dagelijks heen en weer tussen de winkels, scholen en bedrijven rond de Schrans en de binnenstad. Zij zullen de komende weken vaak moeten omrijden, vooral ‘s nachts. Vanaf komende vrijdagavond (20 november) tot woensdagochtend (25 november) is de overweg helemaal dicht, dus ook overdag.

Spoorwegovergang Schrans afgesloten

Fietsers
kunnen tot 1 december ‘s nachts niet meer langs de overweg. Dit geldt overdag ook voor de periode van vrijdag 20 november (20.00 uur) tot en met dinsdag 24 november. De meeste tweewielers zullen moeten uitwijken via spoorwegovergang Achter de Hoven. Wie aan de westkant van de stad (Vosseparkwijk/Huizum-West) werkt of woont, kan ook kiezen voor het Stephensonviaduct.

Voetgangers
kunnen altijd gebruik maken van de wandeltunnel onder het NS-station. Hier zijn ook liften beschikbaar.

Automobilisten
Vanaf woensdagavond 18 november om 23:30 uur mogen zij niet meer over de overweg. Ook de afslag naar de Hollanderwijk is vanaf dat moment niet meer beschikbaar. Dit duurt tot 1 december. Automobilisten kunnen omrijden via de overweg in de Oostergoweg. Op een kaartje hieronder staat die omleiding in rood ingetekend.

Omleidingen verkeer tijdens afsluiting spoorwegovergang.

Treinreizigers
merken er ook wat van. De reistijd kan de komende weken tot een half uur extra oplopen, want een deel van de reis verloopt tot december per bus. Fietsen mogen niet mee in deze bussen.

De omgeving
merkt ook dat er gewerkt wordt aan de spoorwegovergang. In een wijde cirkel rond het station is deze maand veel bouwverkeer. De werkzaamheden gaan 24 uur per dag door. Dit kan geluidsoverlast geven, vooral bij de spoorwegovergang. Er is ook ,,geuroverlast’’ mogelijk, zo staat in een brief aan de buurt. Verder is een groot aantal parkeerplaatsen tijdelijk bezet met containers en bouwbusjes. 

Informatie over afsluiting spoorwegovergang t/m 1 december 2020.