menu

Foto’s, röntgenfoto’s, gebits-scan

menu

Als u besluit tot een orthodontische behandeling, is nader onderzoek nodig om te komen tot een afgewogen en verantwoord behandelplan.
Dit onderzoek noemen wij ‘documenteren‘.
We leggen daarmee ook vast wat de startpositie is van het gebit, voor de behandeling.
Bij het documenteren wordt het gebit van alle kanten gefotografeerd.
Om dieper te kijken worden röntgenfoto’s gemaakt van het gebit en van het hoofd van de zijkant gezien (schedel-profiel-foto).
Hiermee is het wisselproces te bestuderen en de bestaande verhoudingen en het groeipatroon van de kaken.
(In bijzondere gevallen kunnen we zelfs een driedimensionale röntgenscan maken, een CBCT (Cone Beam Computer Tomografie) van boven- of onderkaak.)
Al deze gegevens slaan wij op in het digitale patiëntendossier.

Het maken van mond-foto’s.
Het maken van röntgenfoto's.
Het maken van röntgenfoto’s.
Orthopantomogram, een panoramafoto van de boven- en onderkaak.
Röntgen-schedelfoto, geeft een beeld van de kaakverhoudingen.

Er wordt een digitale scan van het gebit gemaakt.
In plaats van het ‘happen’ maken we tegenwoordig in de regel een scan van het gebit met de iTero scanner. Deze scanner maakt 6.000 foto’s per seconde van het gebit, van diverse kanten, en dan rekent een sterke computer dit door tot een secuur drie-dimensioneel beeld van het gebit. Dit digitale gebitsmodel wordt dan digitaal over internet geüpload naar Invisalign, zodat er een Invisalign behandelplan, een Clincheck, of een Vivera retainer gemaakt kan worden.

Onze iTero scanner.

Afdrukken nemen
Soms is het nog nodig om gebit-afdrukken te maken. Dit wordt nog vaak ‘gipshappen’ genoemd, maar het is eigenlijk een soort gelatinepudding met een fruitsmaakje waarmee de afdrukken gemaakt worden. Dit papje zit in een afdruklepel (in de vorm van het gebit) en wordt in 20 seconden stevig. Het hoeft dus maar kort in de mond te zitten.

Alginaatafdruk bovenkaak
Alginaatafdruk bovenkaak

Gips
In die afdrukken wordt later in een laboratorium pas gips gegoten. Als dat gips hard is geworden, zijn er gipsen replica’s van het gebit ontstaan, gebitsmodellen.
In onderstaand filmpje laten we zien hoe gips-modellen gemaakt worden in het tandtechnisch laboratorium.

CBCT – 3D röntgenscan
CBCT staat voor Cone Beam Computer Tomografie en het is een scan met röntgenstralen. Het lijkt op een CT-scan maar de achterliggende techniek is anders. Over het algemeen is de hoeveelheid benodigde röntgendosis lager dan bij een CT-scan.

Met behulp van een CBCT scan kan een driedimensionaal beeld van (delen van) de kaken en omliggende weefsels gemaakt worden. Met een 3D scan kan in bijzondere gevallen beter bezien worden waar verdwaalde of extra tanden liggen en in welke verhouding tot de wortels van de andere gebitselementen. In het filmpje ziet u een scan van beide kaken. Wij maken kleinere scans, van één kaak.