menu

Foto’s, röntgenfoto’s, gebitsafdruk, gebits-scan

menu

Als u besluit tot een orthodontische behandeling, is nader onderzoek nodig om te komen tot een afgewogen en verantwoord behandelplan.
Hiervoor worden röntgenfoto’s gemaakt van het gebit en van het hoofd van de zijkant gezien (schedel-profiel-foto).
Het wisselproces is zo te bestuderen en de bestaande verhoudingen en het groeipatroon van de kaken zijn zo te beoordelen.

Het maken van mond-foto’s.

Het maken van röntgenfoto’s.

OPG = orthopantomogram = overzichtsfoto van het hele gebit, boven- en onderkaak. In dit voorbeeld ontbreken er een aantal blijvende kiesjes en groeien de boven-hoektanden scheef naar voren. Dit komt veel voor.

Röntgen-schedelfoto waarop de verhoudingen van schedel, kaken en tanden op te beoordelen is. Dit is een normale verhouding.

Verder worden er licht-foto’s gemaakt van gezicht en gebit.
Ook worden er afdrukken gemaakt van het gebit. Dit wordt nog vaak ‘gipshappen’ genoemd, maar het is eigenlijk een soort gelatinepudding met een fruitsmaakje waarmee de afdrukken gemaakt worden. Dit papje zit in een afdruklepel en wordt in 20 seconden stevig.

In die afdrukken wordt later in een laboratorium pas gips gegoten. Als dat gips hard is geworden, zijn er gipsen replica’s van het gebit ontstaan, gebitsmodellen.
In onderstaand filmpje laten we zien hoe gips-modellen gemaakt worden in het tandtechnisch laboratorium.

Voor Invisalign® behandelingen maken we gebruik van de iTero gebits-scanner.
Deze scanner maakt 6.000 foto’s per seconde van het gebit, van diverse kanten, en dan rekent een sterke computer dit door tot een drie-dimensioneel beeld van het gebit. Dit digitale gebitsmodel wordt dan geüpload naar Invisalign, zodat er een Invisalign behandelplan, een Clincheck, gemaakt kan worden.