menu
Autotransplantatie-team
menu

Als je, bijvoorbeeld door een ongeluk, voortanden kwijtraakt, is het een mooie optie om op die plek een eigen kiesje te laten zetten. Dat kiesje wordt door een kundige tandarts opgebouwd tot de vorm van een voortand en het groeit op die plek in de kaak. Dan is er geen implantaat nodig, want je hebt weer een eigen ‘tand’ op die plek zitten.

Dat heet autotransplantatie en daar is een heel team voor toegerust.

Auto-transplantatie van een kiesje betekent transplantatie van een kiesje binnen één en dezelfde persoon (auto).

Als we denken dat dit een goede optie is, worden er eerst foto’s, röntgenfoto’s en gebitsafdrukken gemaakt en wordt er een plan gemaakt in een speciaal team, het autotransplantatie-team.

Wie zitten er in het autotransplantatie-team?
In het autotransplantatie-team zitten de volgende specialisten:

 • De endodontologen Jenneke de Jong-de Waard en Cindy Verdegaal van Endo Leeuwarden.

  Endotondologen zijn gespecialiseerd in wortel-kanaal-behandelingen. Deze zijn vaak al gedaan in de voortanden die beschadigd raakten door een val, of moeten soms gebeuren op het te transplanteren kiesje.

 • De kaakchirurg dr. Aarnoud Hoekema de afdeling Mond-, Kaak- & Aangezichtschirurgie van het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen.

  dr. Aarnoud Hoekema

  Hij bespreekt vooraf de opties, de procedure, de risico’s en maakt als een autotransplantatie doorgaat een digitale scan van het te transplanteren gebitselement. Dan print hij het te transplanteren gebitselement uit in kunststof. Hiermee kan tijdens de operatie eerst gepast worden of de plek waar het kiesje heen getransplanteerd wordt wel de goede vorm heeft. Pas als dat zo is, wordt het te transplanteren kiesje daadwerkelijk uit de kaak geopereerd en direct in het inmiddels pasklare gat geplaatst. Hierdoor is het trauma op het transplantaat zo klein mogelijk en de overlevingskans zo groot mogelijk.

 • De tandarts dr. Hans Scholtanus van Jouw Tandarts te Leeuwarden bouwt daarna het getransplanteerde kiesje op tot een mooie voortand.

  dr. Hans Scholtanus

  Hij heeft zich speciaal toegelegd op esthetische tandheelkunde met composiet. Het verschil met een gewone voortand is dan al haast niet meer te zien en er kan een bracket op.

 • De orthodontist brengt daarna een bracket aan op de nieuwe, opgebouwde, tand en begint heel zachtjes een lichte kracht aan te brengen. Zo kan de getransplanteerde tand het beste ‘vast’ groeien op de nieuwe plek.
  De Friese orthodontisten Sneek, Heerenveen, Drachten, Leeuwarden en Harlingen participeren in dit autotransplantatie-team.

Dit team komt regelmatig bijeen om de patiënten uit de verschillende praktijken te bespreken en de behandelingen te evalueren.

Hoe gaat het in zijn werk?
Vaak wordt een kiesje van achter uit de mond voor in het gebit geplaatst door de kaakchirurg.

Eigen kiesjes getransplanteerd naar de plek van verloren gegane voortanden.

Eigen kiesjes getransplanteerd naar de plek van verloren gegane voortanden.

Dit wordt dan prachtig opgebouwd door tandarts dr. Hans Scholtanus.

Getransplanteerd kiesje inmiddels door tandarts dr. Scholtanus opgebouwd tot nieuwe voortand.

Getransplanteerd kiesje inmiddels door tandarts dr. Scholtanus opgebouwd tot nieuwe voortand.

Aan de wat dikkere achterkant kun je zien dat deze nieuwe voortand eigenlijk een kiesje is wat getransplanteerd is naar deze plek. Rechts zie je denk nog open plek waar het kiesje vandaan gekomen is. De beugel gaat die plek dicht trekken.

Daarna plakt de orthodontist een bracket op de opgebouwde, nieuwe tand en kan die zachtjes meedoen in de orthodontische behandeling. Het is van groot belang dat er al de tijd heel goed gepoetst wordt. Het gebit moet extra schoon zijn rond het transplantaat.

De twee grote voortanden zijn in werkelijkheid opgebouwde en getransplanteerde kiesjes. Je ziet dat er niet aan van de voorkant.

De twee grote voortanden zijn in werkelijkheid opgebouwde en getransplanteerde kiesjes. Je ziet dat er niet aan af van de voorkant.

De twee grote voortanden zijn in werkelijkheid opgebouwde en getransplanteerde kiesjes. Je ziet dat nog aan de binnenkant.

De twee grote voortanden zijn in werkelijkheid opgebouwde en getransplanteerde kiesjes. Je ziet dat nog aan de binnenkant omdat je daar het knobbeltje van het kiesje nog ziet. Op deze foto zie je ook de al bijna dicht-geschoven plekken waar die kiesjes vandaan geopereerd werden.

 

Einde orthodontische behandeling na autotransplantatie 15 en 25 naar 11, 21.