menu

Hyrax

menu

De Hyrax, ook wel genoemd: Rapid Maxillary Expansion (RME), verbreedt vlot een te smalle bovenkaak. Deze beugel wordt ook wel ‘spin’ genoemd of meer poëtisch ‘vlinderbeugel’.

Deze beugel wordt in de regel gemaakt op 4 ringetjes om kiezen in de bovenkaak. Hij zit vast in de mond. Dan mag de beugel thuis in de breedte bijgesteld worden. Wij oefenen dat met u.
Wij houden van ‘slow rapid expansion’ – dus niet al te snel.*

Daarom vragen wij u om één slagje (0,2 mm) te verbreden, om de dag. Dus het tempo is dan 0,1 mm per dag verbreding. De orthodontist vertelt bij een van de volgende controles wanneer u kunt stoppen met verstellen.
Als de bovenkaak breed genoeg is blijft deze beugel er in de regel nog wel 6 maanden in zitten om het resultaat zoveel mogelijk te stabiliseren. Intussen kan deze beugel wel gecombineerd worden met bijvoorbeeld een slotjesbeugel in de bovenkaak.

Wennen aan de hyrax
De eerste week heb je wat last van blaartjes aan de binnenkant van de wang, waar de want langs de metalen delen van de hyrax schuurt. Bij het verstellen voel je wat druk, ook in de neus. Het ‘scharnierpunt’ waar de verbreding begint ligt aan de bovenkant van je neus. Daarom voel je daar wat druk. Dat is normaal. Verder kan er een spleetje ontstaan in het midden, tussen je voortanden. Dat gaat in de regel vanzelf dicht en anders wel met de vaste apparatuur die na deze beugel volgt.
Bij pijn of hoofdpijn in het begin mag je paracetamol gebruiken.

*(Sneller bijstellen, 1 keer per dag of 2 keren per dag, hoeft van ons niet. Het geeft niet een beter effect en geeft wel iets meer pijn en bijwerkingen.)