menu
Welke beugel?
menu

Plaatapparatuur

Uitneembare (‘losse’) beugels worden in speciale orthodontische laboratoria gemaakt, in Leeuwarden, Drachten en Doorn. De door ons gemaakte gebitsafdrukken worden daar vol gips gegoten en als dat gips is uitgehard, vormt het zo een drie-dimensioneel beeld van de situatie in de mond.
Volgens het door de orthodontist bijgeleverde ontwerp worden van orthodontisch veren-staal in voorgeschreven verschillende diktes de draaddelen gebogen. Deze draaddelen worden met was op het gipsmodel vastgezet. Dan wordt het kunsthars (polymethylmethacrylaat =...

Lees meer

Headgear en Delaire

De headgear en de delaire beugel zijn zogenaamde ‘buitenboord-beugels’.

De headgear is een buitenboord-beugel die krachten op de beugel (en via de beugel op het gebit) kan uitoefenen in achterwaartse richting. Hij steunt daarbij af in de nek of op het hoofd.

De Delaire buitenboord-beugel werkt precies de andere kant op dan de andere buitenboord-beugels. Hij trekt de bovenkaak juist naar voren in plaats van naar achteren. Er zitten elastiekjes aan, die aan de beugel in de bovenkaak vastzitten. Deze beugel hoeft alleen maar gedurende de...

Lees meer

Activator

Activatoren hebben als functie het corrigeren van een overbeet. In onze praktijk gebruiken we meestal de volgende activatoren:

Van Beek activator
De Van Beek activator wordt ook wel ‘blokbeugel’ genoemd.

De BD-jumper
De BD-jumper is een door Daniël van der Meulen gemodificeerde GG-jumper.

Het Open Monoblok
Het Open Monoblok lijkt het meest op de oervorm van de activator zoals die ongeveer 100 jaar geleden in Denemarken werd ontwikkeld.

Lees meer

Hyrax

De Hyrax, ook wel genoemd: Rapid Maxillary Expansion (RME), verbreedt vlot een te smalle bovenkaak.

Herbst scharnier

Het Herbst-Scharnier heeft een beperkt indicatiegebied. Het dwingt de onderkaak in de juiste stand naar voren ten opzichte van de bovenkaak.
Deze beugel werd voor het eerst getoond in 1909 door Emil Herbst (1872 - 1940), tandarts uit Berlijn en bestaat dus al ruim honderd jaar. Dit is de meest wetenschappelijk onderbouwde beugel ter wereld.
De extra kosten van deze op maat gemaakte beugel worden apart in rekening gebracht als plaatsen beugel categorie 4 en dat kost circa €400 inclusief techniek-kosten. Dit gaat altijd in overleg. Het Herbs...

Lees meer

Vaste apparatuur

Vaste apparatuur, ook genoemd vaste beugel, slotjesbeugel, blokjesbeugel.
Er zijn brackets op de tanden gelijmd en elastische metaaldraden van geheugen-metaal duwen zachtjes de tanden en kiezen in de gewenste richting. Ondertussen zijn er vaak elastiekjes aan bevestigd om extra krachten aan te brengen.

Lees meer

Spalkje

In de regel worden tegen het eind van de behandeling spalkjes achter de boven- en ondertanden geplakt. Dat zijn gevlochten metalen draadjes, een halve millimeter dik, die in de onderkaak van hoektand tot hoektand en in de bovenkaak achter de vier boven-tanden geplakt worden. Ze zitten aan de achterkant, de tong-kant, van het gebit. De bedoeling is dat deze spalkjes lang blijven zitten en de tanden steunen in hun rechte positie. Eigenlijk halen wij de spalkjes er meestal niet meer uit.

Lees meer

Retentie-apparatuur

Soms is (naast een spalkje) meer nodig om het resultaat wat is bereikt met een orthodontische behandeling vast te houden na die behandeling. Bijvoorbeeld een smalle bovenkaak die flink verbreed werd, heeft steun nodig om na de behandeling niet opnieuw smal te worden. Dan is het nodig om ’s nachts een plaat-retentie-apparaat te dragen.

Schisis

Orthodontist Daniël van der Meulen is sinds 1990 lid van het Schisisteam Friesland. Deze multi-disciplinaire werkgroep vierde in 2014 zijn 35 jarig bestaan. Secretariaat: mevrouw Aeltsje van der Meer, Poli Plastische Chirurgie MCL, route 48, Henri Dunantweg 2, 8934 AD Leeuwarden, Telefoon: (058) 28 63 746.

Lees meer

Osteotomie

Soms is alleen een orthodontische behandeling niet voldoende om de boven- en onderkaak weer in de goede verhouding ten opzichte van elkaar te krijgen. Dit speelt vooral bij volwassenen met een grote overbeet of bij mensen met een grotere onderkaak dan bovenkaak ('centenbakje').

Lees meer